I skuggan av ett ljus

i-skuggan-av-ett-ljus

I skuggan av ett ljus är första delen av två, skriven av Marie Löfgren.

Thekla känner i hela kroppen att hon är bevakad när hon och kompisgänget är på en sommarfestival men det skrämmer henne inte. Hon söker efter det som skapar känslan men den håller sig hela tiden utom räckhåll och när hon kommer hem försvinner känslan bara för att dyka upp när skolan börjar igen på hösten. Det visar sig att den hänger ihop med den nya killen i klassen, Gabriel du Rietz. Han har en fantastisk förklaring till varför han flyttat till den sömniga småstaden och börjat i samma klass som Thekla men redan från början anar hon att han inte talar sanning. Frågan är om hans osanningar döljer att Thekla är i fara eller om han ljuger för att kunna skydda henne. Thekla trodde att hon hade nog med sina vanliga tonårsbekymmer och sin trassliga familjerelation men Gabriel tar med sig fler problem in i hennes liv. Snart befinner hon sig mitt i en urgammal maktkamp mellan demoner och fallna änglar.

När jag började läsa den här boken kände jag först att den var dåligt redigerad. Man får följa Theklas skoldagar i detalj, där lektion efter lektion radas upp. Men det som känns segt i början blir så småningom en stadig lunk där jag sugs in i Theklas vardag. Där hennes vänner, familj och mötena med Gabriel sakta träder fram och formar ett liv. Halvvägs in i boken är jag fast. Theklas tragiska hem, hennes bekymmer med vännerna och Gabriels hemligheter matas långsamt ut mitt i det vardagliga med skola, lektioner och extrajobb. Det enda som egentligen stör mig lite är att känslan i boken inte är tidsenlig. Både omslag och karaktärer ger snarare en känsla av tidigt nittiotal än nutid. Men det är en petitess och jag var så inne i Theklas vardag att jag direkt efter den här sträckläste även bok två. Märkligt nog är inte det övernaturliga mest framträdande. Jag skulle snarare beskriva det här som en relationsroman för ungdomar, med inslag av övernaturligt och den detaljerade vardagsbeskrivningen som jag ogillade från början blev det som lockade mig mest att fortsätta läsa.

Boken finns hos Adlibris och Bokus.

Tack till författaren för recensionsexemplar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s