Outtalat – Årets charmigaste bok

outtalat

Outtalat är första delen i Lynburn legacy-trilogin och skriven av Sarah Rees Brennan.

Kami Glass är förälskad i någon hon aldrig har träffat, en kille som resten av världen tror är påhittad. Det har gjort henne till en outsider i den sömniga engelska småstaden Sorry-in-the-vale. Men Kami beklagar sig inte. Hon driver skolans tidning och håller sig mest för sig själv tills obehagliga saker börjar hända.
Skrik har hörts i skogen och i mörkret. Den övergivna herrgården på kullen som tornar upp sig utanför staden har tänts upp för första gången på tio år. Familjen Lynburn, som styrde Sorry-in-the-vale en generation tidigare, har plötsligt återvänt.
När Kami börjar gräva i historien för tidningens räkning, upptäcker hon att staden hon älskat i hela sitt liv har dolt en rad hemligheter inklusive ett mord och att killen i hennes huvud mycket väl kan vara nyckeln till alltihop.
Killen som alla trodde var en fantasi kan visa sig finnas på riktigt. Han kan också vara farlig.

Kami har pratat med Jared i hela sitt liv, i huvudet. Trots att hon är övertygad om att han är på låtsas så kan hon inte ge upp honom. Han som alltid funnits där, som tröstat, peppat och fått henne att skratta i hela hennes liv. När han visar sig finnas på riktigt blir det dock problematiskt. Samtidigt har familjen Lynburn kommit tillbaka till staden. Kami är övertygad om att något är skumt med familjen och beslutar sig för att ta reda på vad, vilket resulterar i att någon gärna vill se henne död.

Kami är det charmigaste jag mött på länge. Full av energi och med en supertro på sig själv som utredande journalist tar hon sig an vilken utmaning som helst. Stadens namn Sorry-in the-vale, slottet Lynburn som med sina mörka torn reser sig över staden, skogen som lever sitt eget liv och de fascinerande karaktärerna, allt andas saga och magi. Visserligen är karaktärerna något stereotypiska, dialogerna inte alltid så trovärdiga och ett onödigt triangeldrama inblandat, men jag förlåter det helt.

Ögonblicket när Kami inser att Jared finns på riktigt är helt oemotståndligt och deras invecklade relation väcker min sympati. De är som raka motsatsen till Bella och Edward i Twilight. Där Bella och Edward kunde nå varandra fysiskt men inte psykiskt råder motsatsen här. Kami och Jared som känner varandra utan och innan själsligt, kan i verkligheten varken kommunicera eller röra varandra. Orden som flyter så lätt i tankarna blir fel när de sägs högt. Ibland kan jag tycka att det blir lite för krångligt. De känner ju ändå varandra utan och innan sedan barnsben, så det borde väl inte vara så himla svårt tänker jag. Men sedan kommer jag ihåg min egen tonår och hur en enda liten gest kunde ältas med kompisarna i timmar och då känns det alldeles lagom krångligt.

Dialogerna är lättsamma och roliga. Jag kommer på mig själv med att fnissa spontant till och från under hela läsningen. Det påminner lite om dialogerna i den gamla tv-serien Gilmore girls. Fullständigt orealistiskt alltså, men så charmigt och tillitsfullt att jag köper det fullt ut.

Karaktärerna är karismatiska, handlingen lockande och relationerna engagerande. Slutet gör förvisso att nästa bok kan bli precis hur som helst, men jag har gott om tro och hopp i det här fallet och längtar efter fortsättningen. Outtalat är som en liten ask full av charm och magi.

 

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Tack till Modernista för recensionsexemplar.

Annons

3 reaktioner på ”Outtalat – Årets charmigaste bok

  1. Pingback: Liebster award 2.0 | Bokhuset

  2. Pingback: Dystopi, blurb och science fiction i senaste bokpaketen. | Bokhuset

  3. Pingback: Lugn i stormen | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s