Recension – Kärlek i maskinernas tid

karlek-i-maskinernas-tid

Kärlek i maskinernas tid är en antologi med noveller av femton författare.

Erotik. Romantik. Svek. Passion. Och androider, rymdresor och virtual reality.
I antologin Kärlek i maskinernas tid utforskar femton författare kärleken – eller bristen på den – i berättelser där vad som helst kan hända…

Alltså, det här med noveller blir bara trevligare och trevligare. Maskinblod 3 var ju min första antologi någonsin. Jag läste mina första noveller någonsin ( bortsett från kärleksnovellerna i Allers och Året runt som alltid finns på folks utedass av någon anledning ) och nu är jag inne på min fjärde antologi. Än så länge älskar jag det jag läser. Jag gillade Maskinblod 3, men det här är verkligen en nivå högre. Novellerna är överlag välskrivna och genomtänkta. Jag blir förundrad över möjligheterna science fiction innebär inom området kärlek och parallellerna som ofta antyds till vår tids normer och fördomar.

Jag kommer inte att recensera alla noveller, men det blir ändå uppdelat i åtminstone två inlägg eftersom vissa noveller kräver att nämnas mer ingående.

Skördad av Anna Jakobsson Lund inleder samlingen och sätter nivån högt omedelbart. Auro lever i ett framtida dystopiskt samhälle där kärlek är reglerat. Precis som alla andra skördas Auro regelbundet och resultatet används för perfekta genetiska matchningar med kvinnors ägg. När han en dag träffar Embla förändras allt. Istället för en statlig order blir samlivet en kärlekshandling som handlar om mänsklig beröring och närhet istället för resultat.

Berättelsen är dels normbrytande men känns även som ett ifrågasättande av dagens sexindustrialiserade samhälle. När slutar samliv handla om närhet om vi fortsätter matas med det sexindustrin vill tvinga på oss? En passande jämförelse kan göras med Paradise Hotel som visats på tv nyligen. Där avhandlas eventuella kommande sexhandlingar mellan parterna med samma brist på känsla som att beställa en taxi. Man kommer överens om var mötet ska ske, vad som skall levereras och förväntningar och eventuell garanti på varan.

En vacker novell som är normbrytande, välskriven och tankeväckande.

Fånga månen är skriven av Patrik Centerwall. ”Jag skulle ta ner månen åt dig om jag kunde” är sagt av många till sin älskade. När Jack en kväll sitter uppe lyckas han faktiskt med just det, ta ner månen. Plötsligt sitter han där med månskivan mellan fingrarna. Jack som funderat på att fria till sin Mattias blir plötsligt orolig. Känner Mattias honom väl nog för att förstå om Jack berättar? En underbar berättelse om kärlek och hur skrämmande det kan vara att blotta vårt allra innersta även inför den vi älskar.

Överallt, när som helst, på alla tänkbara sätt är skriven av KG Johansson. Trots titeln är det här en fantastisk novell. Jag förväntade mig något snuskigt utan finess för det är vad titeln antyder. Men jag borde ha vetat bättre, det här är ju trots allt KG Johansson.

Nelly lever i ett framtida samhälle där alla konstant är kopplade till nätverket jag känner igen från Samvetsmakaren. Nelly träffar John på en bar och de inleder en sexuell relation. Först i verkligheten men efter ett tag även virtuellt via nätverket. I nätverket kan du med din avatar vara vem du vill, skapa din omgivning som du vill och glömma hämningarna som kanske finns i verkligheten. Nelly blir mer och mer besatt av att behaga John och deras virtuella träffar blir mer och mer avancerade. När Nelly så småningom vill träffa John på en kroppslig träff föreslår han istället att de ger varandra tillgång till sina avatarer att använda hur de vill. Det här är också en rejäl tankeställare gällande sexindustrin idag, fast med en twist. John vill ju använda hennes avatar och då borde det ju vara ok, det är ändå Nelly han vill ha. Eller?

Jag älskar den här novellen. Den är finstämd och vemodig, men samtidigt subtilt smutsig på ett sätt som får mig att ömka dem som inte inser värdet av ett kroppsligt jämlikt möte.

En annan dag är skriven av Eva Holmquist. Bella är en android som finns till för att tjäna. Enligt människor är sådana som hon inte kapabla att känna, tycka eller vilja. Bella tycker dock en hel massa. Hon känner, hon vill och hon är förälskad. I Tom, som också är en android. Bella lever dagligen med verbala övergrepp från människor. Verbala övergrepp som måste accepteras eftersom hotet att skickas till förbränningsugnen är ständigt närvarande.

Det här är ju en ytterst aktuell och viktig novell idag. Bella är nedtryckt och hatad enbart för det hon är, det människor tror sig veta att hon är. Inte för något hon gjort. Även om det skulle bli bevisat att Bella kan känna, kan vilja, så skulle det inte accepteras eftersom alla vet att sådana som hon är annorlunda. Känns det igen? Bella visar sig mycket riktigt vara annorlunda, på ett sätt ingen hade kunnat ana. Berättelsen är engagerande, läskigt aktuell och en påminnelse till oss alla att aldrig glömma.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Tack till Affront för recensionsexemplar.

Annons

3 reaktioner på ”Recension – Kärlek i maskinernas tid

  1. Pingback: Kärlek i maskinernas tid del 2 | Bokhuset

  2. Pingback: Intervju med författaren till dystopin Tredje principen. Möt Anna Jakobsson Lund. | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s