Charles Dickens – En julsaga

en-julsaga

En julsaga är skriven av Charles Dickens.

Världens mest lästa bok om julen berättar historien om Ebenezer Scrooge, snål och elak kapitalist som genomgår total omvändelse och blir en god man, efter att ha hemsökts av spöken på julaftonsnatten.

Filmen om den snåla gubben Ebenezer Scrooge har nog de flesta sett i någon variant, då den visas runt jul på tv varje år. En underbar historia om den snåla elaka gubben som en julnatt får besök av den nuvarande julens ande, förflutna julars ande och framtida julars ande. Ebenezer får se hur hans val i det förflutna gjort honom ensam och bitter, hur människorna runt honom idag firar jul i armod men ändå är lyckliga över det lilla de har, samt hur hans framtida jul kommer bli om han inte väljer en annan väg.

Det jag tycker är mest utmärkande för boken är skrivarglädjen som genomsyrar berättelsen. Den andas visserligen satir, men samtidigt verkar det som Dickens har haft hejdlöst roligt när han skrev En julsaga. Karaktärerna är överdrivna och det mörka bittra är verkligen nattsvart, medan glädjen visar sig med krumsprång och spontana utrop. Karaktärerna är på gränsen till karikatyrer i sina porträtt men håller sig ändå precis på gränsen så det blir lustfyllt istället för löjligt. Omslaget är dessutom helt fantastiskt tycker jag. En modern The ring variant av den gamla gubben Scrooge. Totalt oväntat och just kombinationen av klassiker och innovation gör det här till en perfekt julklapp för både gammal och ung. En fantastisk liten bok som alla borde ha hemma.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Tack till Modernista för recensionsexemplar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s