Bokbloggsjerka – Att sätta betyg på recensioner?

Den här veckan har varit dålig med uppdateringar ( förra veckan med för att vara ärlig ) vilket jag själv tycker är trist. Jag älskar ju bloggen och vill helst uppdatera minst en gång per dag, men just nu är det galet mycket med julfester och dylikt både privat, i skola och på dagis. Dessutom blir kvällarna per automatik kortare på vintern eftersom mörkret gör mig så otroligt trött. Att mysa med en bok framför brasan lät så mysigt i somras, men nu sitter jag och gäspar redan vid 21 på kvällarna vilket väl inte direkt borgar för maratoninlägg då jag ofta skriver inläggen på kvällen och skickar tidsinställt.

Då är det tur att jerkan finns som väcker en till liv varje fredag. Idag är frågan hos Annika denna,

Är tre ett dåligt betyg? (Gäller betygskalan 1-5. Sortera in trean på motsvarande plats om du använder en annan typ av poängsättning)

Jag sätter ju sällan betyg längre eftersom jag tyckte det blev för svårt. De enda betyg som egentligen är självklara är de usla och fullträffarna. Allt däremellan blir lite för luddigt för att ett betyg egentligen ska säga något känner jag. En trea är ju bra men samtidigt kanske inte. Något har ju uppenbarligen inte tilltalat läsaren helt.

I början betygsatte jag böckerna i mina recensioner, men sedan kommer det någon bok där berättelsen är underbar men korrekturläsning och redigering fallerat. Hur betygsätter man då på ett rättvist sätt? Så nu försöker jag helt enkelt bara gå in djupare på vad som är bra eller mindre bra i det jag läser, utan någon skala att pressa in recensionen i.

Här är dock ett bra exempel på när det kändes lätt att sätta ( ett dåligt ) betyg. Klicka på bilden för att läsa.

de-vassa-tandernas-skog

 

Annons

13 reaktioner på ”Bokbloggsjerka – Att sätta betyg på recensioner?

 1. Jag förstår problemet, men jag lägger inte ner så mycket energi på att fundera på vad som ska med i beräkningen, det är mera min känsla som bestämmer. Korrekturläsning och redigering brukar jag dock inte bry mig när jag sätter betyg, det är typiskt sådant som kommer med i texten jag skriver i stället.

  Gillad av 1 person

 2. Jag kombinerar med betyg och någon form av omdöme där jag försöker förklara. För mig stör korrekturfel så mycket så det kan inte bli en fullpoängare av det. Jag betygssätter ju läsupplevelsen, inte författaren…

  Gillad av 1 person

  1. Helt klart, så de får fortfarande ibland betyg. Nu råkar jag sällan ut som för riktigt dåliga böcker som tur är, så det är mest de väldigt bra som får ett betyg ibland =)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s