Kan en bebis lära sig att läsa?

Den här veckan har gått i sjukdomens tecken. Vi har verkligen kört dominoeffekten där vi trillade dit en efter en i familjen. Men lagom till helgen verkar vi alla vara friska och då passar det ju perfekt att starta den med bokbloggsjerka. Senare idag kommer även en författarintervju så håll utkik.

Men idag är alltså frågan från Annikas litteratur och kulturblogg denna,

Hur tror du att man kan inspirera barns läsande? Har du några goda exempel?

Det viktigaste tror jag naturligtvis är kärleken till böcker. Att den kärleken genomsyrar barndomen genom att finnas närvarande i olika form så som böcker, sagor och högläsning. Eftersom jag själv älskar ord, text och böcker har det här funnits ganska naturligt hos oss, men jag var hemma rätt länge med barnen och då jobbade jag även ganska målmedvetet med barnen och ord. Ni kanske har sett filmen som florerar på facebook med en 18 månaders bebis som är omgiven av ord skrivna på lappar. När pappan säger ett ord väljer barnet lätt som en plätt rätt ord och folk tycker det är magi. En bebis som kan läsa? Men troligen är det ju inte så utan samma sak jag gjorde med mina barn. Man börjar med två ord som skiljer sig markant från varandra utseendemässigt, tex cykel och polis. Man visar orden för barnet och säger vad ordet heter och upprepar det här några gånger. Barnet lär sig då hur ordet ser ut, på samma sätt som de lär sig skillnaden på hur en målad sol eller blomma ser ut. Allteftersom ökar man på orden och efter ett tag kan barnen en hel rad med ord och har lärt sig hur dessa ser ut. Detta sägs underlätta kommande inlärning av läsning när det sedan blir dags. Huruvida det stämmer vet jag inte faktamässigt, men läsningen har gått väldigt lätt för mina barn så jag inbillar mig att detta har påverkat positivt.

Utöver det här har jag alltid berättat sagor för barnen. De har fått höra rödluvan, törnrosa, de tre små grisarna osv vid sängdags, när vi gungade eller var ute och gick. Jag har också alltid varit noga med att prata om varifrån sagorna kommer. Från böcker. Att alla som kan läsa har tillgång till hela världens alla sagor. Och så har vi naturligtvis läst högt. Nu låter det som att vi alltid jobbar med ord och sagor men det har vi inte gjort. Barnen måste känna att det är roligt och inte ett tvång, så jag har försökt leka in allt detta där det passar helt enkelt. En saga under en 10 minuters promenad till affären räcker längre än man tror.

För vissa passar ljudböcker bättre och även om man ska kunna läsa och skriva är det viktigaste i mina ögon själva berättelserna. Om det sedan betyder en inbunden bok eller Storytel i hörlurarna spelar mindre roll. Berättelser och sagor främjar ordförrådet, fantasin och kreativiteten oavsett var de kommer ifrån tror jag.

 

Annons

15 reaktioner på ”Kan en bebis lära sig att läsa?

 1. Det där med ordbilder är ju ganska känt. Det är ju väldigt sällan som man faktiskt ”läser” orden, man ser dem och vet vad det står 🙂 Tror nog det kan hjälpa när man lär sig läsa.

  Gillad av 1 person

 2. Tänk om fler ägnade sig åt läslekar med sina ungar istället för att bara sätta en surfplatta med teletubbies på youtube i händerna på dem…

  Gilla

  1. En balans tror jag på för vi är inte på något sätt emot teknologi. Tvärtom tror jag den också har varit till stor hjälp, så en bra balans där både teknologi och läslekar får plats tror jag på.

   Gilla

 3. Ser stor skillnad på våra två barn, och tror att det egna läsandet har betydelse. Med stora tjejen ägnade vi tid åt att läsa för henne, men hade inte tid och ork att läsa så mycket själv. Med lilla killen har vi (speciellt jag) gått in i en läsperiod och han har sett båda föräldrarna med en bok mycket oftare. Han är också den som gärna drar fram böcker och sitter och spanar i, fast han bara är två. Stora tjejen lärde sig läsa av sig själv men är mer intresserad av att skriva och skapa än att läsa. Så att krypa upp med en bok bredvid barn som leker kan nog vara bra på fler sätt än ett!

  Gillad av 1 person

 4. Min dotter har lite svårt att komma till ro nu på kvällarna så ska prova med ljudböcker åt henne.. sagor alltså eftersom hon bara är 4år och se om det fungerar. 🙂 Att berätta sagor för barn i alla möjliga situationer är så bra, har en vännina som har massor med sagor hon hittar på för min dotter och jag älskar att lyssna oxå 😉

  Gillad av 1 person

 5. jag vet inte, det finns ju flera olika stadier innan man kan läsa, man härmar, skriver låtsasbokstäver… mitt 5-åriga barnbarn kan alfabetet, skriva sitt namn, ljuda, men hon har inte riktigt knäckt koden. Men vi läser mycket tillsammans! 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s