Hennes ögon blå

hennes-ogon-bla

Hennes ögon blå är skriven av Lisa Hågensen.

De väntar på henne utanför kyrkporten. Året är 1671 och Kirsti Martasdotter fängslas och anklagas för häxeri. Åtta månader senare rymmer hon. Höggravid, torterad och våldtagen tar hon sig tillbaka hem till Lövaren.

2011. Denna ondskans sommar, när en galning skjuter ihjäl ungdomar på en ö i norska skärgården, ser Raili fram emot sex lugna veckor i sitt lilla torp i Lövaren. Men allt står inte rätt till där runt sjön. Någonting är fruktansvärt fel.

Vad fyller vi varandras tomrum med?
Kärlek?
Hat?
Ondska?
Vi väljer. Sedan skördar vi.

Raili åker till sin sommarstuga för att tillbringa sin semester i lugn och ro. Det dröjer dock inte länge innan konstiga saker börjar hända. Någon minns en hund som kanske eller kanske inte har funnits, ett barn kan möjligen ha fötts men sedan försvunnit och skogen verkar plötsligt farlig. När så en av grannarna dör misstänker Raili mord och kan inte låta bli att undersöka detta. Men vem kan hon egentligen lita på?

Om ni tänker er Bridget Jones och Hercule Poirots dotter på spökjakt så är det den här boken. Fast på ett bra sätt. Raili är till exempel rätt smart till skillnad mot Bridget Jones, men samtidigt lika virrig och spontan. Raili är faktiskt den mest uppfriskande karaktären jag mött på länge. Jag gillar henne skarpt. Hennes monologer med sig själv och dialogerna med väninnan Ylva lyfter hela boken och gör att läsningen får liv. Man vill ha Raili och Ylva som kompisar. Vara delaktig i det där knasiga och varma. Boken är spännande och emellanåt rejält dramatisk men lättas upp av Railis envishet och humor. Samtidigt finns det mörka här, ibland riktigt ruskigt och absolut inget för de äckelmagade. Jag vet inte vad jag skulle säga att det är för genre faktiskt, för det är en mix av så mycket. Thriller med paranormala inslag och en känsla av feelgood?

Den spännande jakten tillsammans med Railis härligt livliga personlighet ledde till sträckläsning. Jag känner mig inte alls färdig med Raili och kan bara hoppas att författaren känner likadant.

Tack till författaren för recensionsexemplar.

Boken finns på Adlibris och Bokus.

 

Annons

4 reaktioner på ”Hennes ögon blå

  1. Raili och Ylva råkar ut för något minst lika underligt och hemskt i nästa bok, som jag håller på med just nu : ) Lovar att skicka ett recensionsexemplar när den är klar!
    Tack för de fina orden!
    Kram författaren

    Gilla

  2. Pingback: Läs var bokbloggen Bokhuset skriver om Hennes ögon blå! | Fusce Förlag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s