Gästbloggare recenserar – Koden är knäckt

9789172996885_200_koden-ar-knackt-retorik-och-kommunikation 

Koden är knäckt är skriven av Per Lange och Johan Bergström. Illustration/fotografi av Yosh.

Att tjatmetoden är trist för alla inblandade är ingen nyhet. Men hur ska man göra istället? Här delar elvaårige Benny med sig av sina hemliga tips som han kommit fram till efter en lång tids forskning i det egna hemmet. Hur ska man övertala föräldrarna att få ha fest hemma? Eller att få sova över hos kompisar, eller få höjd veckopeng? Svaret är att man måste prata med sina föräldrar på ett sätt som de förstår och kan relatera till.
En rolig bok om retorik och kommunikation som vill stärka barns självförtroende och uppmanar till att våga utmana sig själv. I fem rikt illustrerade kapitel guidar Benny läsaren till resultat. En rolig bok om retorik och kommunikation för unga.

Eftersom mina egna barn är för små för att ha nytta/nöje av den här boken efterlyste jag hjälp i en fbgrupp ( hej kära geekettes ). Många var villiga att hjälpa till och jag valde Anne som hade barn i passande ålder, som jag skickade recensionsexemplaret till.

Här kommer recension från gästbloggaren Anne Grotmaak och hennes två provläsare Sindre 12 år och Ulv 10 år.

Boken är utläst sedan länge. Den var mycket lättläst. Båda gossarna hade liknande åsikter om boken. De tyckte den var tilltalande, rolig och intressant. Yngste sonen, med specialintresse åt japan-hållet, uppskattade manga-stuket på illustrationerna. De var dock lite tveksamma till om alla tipsen skulle funka i verkligheten, t.ex. hur man övertalar föräldrarna att ge en höjd veckopeng.

Jag som vuxen upplevde också boken som trevlig, fräsch och välkomnande. Layouten var luftig och lättläst, med många avbrott i brödtexten för tecknade bilder och kommentarsrutor. Det enda som irriterade lite var att illustrationerna skulle föreställa instamatic-foton och inga barn i 10-12-årsåldern var ens födda då dessa kameror var populära. Detta stör dock inte läsningen för barnen, som är målgruppen, eftersom de inte greppar referensen och det är inte heller viktigt. Språket i boken var modernt och lättläst, men befriande nog utan slangord och direkta ungdomsreferenser, som tenderar att bli omoderna snabbt. Kanske lite påträngande med det direkta tilltalet till läsaren, från bokens huvudkaraktär, men det var inget som mina gossar uppmärksammade. Innehållet var tydligt och bra, med många konkreta exempel på situationer och beskrivningar av exakt hur läsaren bör agera i givna situationer. Humorn visar sig ofta i bildmaterialet, som då visar hur det kan gå om man inte följer bokens rekommendationer. Det sista stycket i boken kändes lite påklistrat och passade inte riktigt ihop med resten av boken.

Sammantaget kan sägas att boken är en enkel och rolig introduktion till retorikens ädla konst, men den bör absolut inte högläsas, som jag gjorde, eftersom föräldern då lätt kan genomskåda barnens retorikknep. Detta upprörde gossarna rejält, när det började gå upp för dem att de skulle läst boken enskilt istället… Kanske boken skulle funka för lite yngre barn också? Tack så mycket för att vi fick chansen att läsa den här roliga boken. Jag ska verkligen rekommendera den till mina vänner med barn i passande åldrar.

Stort tack till Anne och hennes två duktiga pojkar för hjälpen med detta!

 

Tack till Opal för recensionsexemplar.

Boken finns på Adlibris, Bokus och CDON.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s