Status 12 av Martin Melin

status-12

Status 12 är första delen i en serie, skriven av Martin Melin.

Thomas ser hur två av kollegorna sliter upp mannen från marken. ”Håll fast honom”, väser Mårtensson. Sedan kommer det första slaget. Thomas kan inte tro sina ögon.

När Thomas Hallgren börjar sin första dag på Norrmalms polisstation är han nervös. Han vill så gärna göra sin far stolt – mannen som var en otroligt uppskattad polis. Under utbildningen var Thomas kursettan, killen som gjorde alla rätt, men kommer det att räcka?
Redan under de första dagarna inser han att det han fått lära sig under kontrollerade former inte går att tillämpa i verkligheten. Han känner alltmer sympati för de kollegor som rör sig i gråzonen, de får trots allt saker och ting gjorda.
Så händer det som förändrar allt: Thomas grupp skickas till Zinkensdamm för att stoppa ett huliganbråk som urartat. I tumultet som följer blir flera poliser nedslagna och allt slutar med att Thomas närmaste chef misshandlar en av de misstänkta huliganerna. Vad de inte vet är att någon filmar dem. Dagen därpå visas filmen i flera nyhetsinslag på tv.
En internutredning dras igång och Thomas undrar snart om han kommer att klara av sitt första år som polis. Och är det värt det? De tvivel han bär på blir ännu starkare när han får höra att pappan som han alltid sett upp till gjort flera våldsamma ingripanden som polis. Vill han verkligen bli som sin far?

Thomas Hallgrens första möte med riktiga polisyrket orsakar svåra moraliska frågor hos honom. Thomas har trott på det svartvita, det goda mot det onda. Men när han hamnar mitt i gråzonen blir det inte längre tydligt vad som är rätt och vad som är fel. När hans egen familj hamnar i fara måste Thomas bestämma sig för hur långt han är beredd att gå för att skydda dem han älskar.

För oss som minns tv-serien kan det här mycket väl jämföras med Spanarna på Hill street. Man möter det vardagliga livet på en polisstation och får en djupare insikt i hur polisyrket faktiskt kan vara. Boken känns äkta även om själva handlingen är fiction. Man blir naturligtvis lite förvånad när en bok skriven av en polis handlar om just det där man egentligen inte får prata om, det oprovocerade polisvåldet. De moraliska funderingar som Thomas kämpar med väcker frågor även hos mig som läsare. Det som verkar så självklart när vi förfasar oss i tidningarna, får vi helt plötsligt insikt om från en annan synvinkel och då blir det inte lika enkelt. Även om boken till stor del handlar om polisvåld, skapar det ändå en stark känsla av förståelse för svårigheten i att vara polis.

Boken är välskriven och även om det inte är en spänningsroman finns det ett bra driv i den som lockar till sträckläsning. En riktigt bra bok med karaktärer jag längtar efter att få fortsätta följa.

Boken finns på Adlibris, Bokus och CDON.

Annons

3 reaktioner på ”Status 12 av Martin Melin

  1. Pingback: Författarintervju – Martin Melin | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s