Vacker normbrytande sagobok – Vem kan älska Ella?

vem-kan-alska-ella

Vem kan älska Ella? är skriven av Anette Skåhlberg och illustrerad av Katarina Dahlquist.

Elvira är gammal och bor på gatorna. När hon hittar babyn Ella i en korg med skylten ”Vem kan älska Ella?” bestämmer hon sig för att ta hand om henne. Men när Ella är sex år gammal orkar inte längre Elviras kropp att leva. Ella måste hitta en ny familj, någon ny som kan älska henne. Så en dag hittar hon Anton och Adam. De verkar så lyckliga. Ella flyttar i hemlighet in i deras stora klädkammare, tills en dag…

Ella lever med Elvira på gatan där de tigger ihop pengar. När Elvira dör ger sig Ella ut på gatorna igen i ett försök att hitta någon som kan älska henne. Hon hittar Adam och Anton som helt tydligt älskar varandra väldigt mycket, och därför kanske har plats att älska även Ella.

Jag älskar den här boken. Fullkomligt älskar den. Illustrationerna är otroligt vackra och berättelsen om lilla Ella är så hjärtskärande men samtidigt så vacker. Den är normbrytande och bryter väl egentligen mot de flesta regler gällande vad barnböcker bör innehålla. Boken tar upp ensamhet, åldrande, tiggeri, fattigdom, döden, sorg och kärlek mellan samkönade. Ändå är berättelsen så fin och enkel, samtidigt som den berör enormt. Den är bara så himla fin och bra. Och en av de vackraste barnböcker jag sett. Känslan när jag satt med boken i knät, var troligen som det var för syskonen Pevensie att stå i garderoben och veta att nästa steg leder ut till sagolandet Narnia. Bilderna är så vackra så ni anar inte och utformningen är så smart uttänkt att den åldersmässigt passar både stora och små barn. Texten är skriven både som en rejäl saga för större barn, och längst ner på varje sida finns en ruta med mindre mängd text så även små barn orkar lyssna och kan förstå. Det är helt enkelt en underbar bok, både för det den förmedlar och för känslan den ger.

Helst hade jag velat filma boken sida för sida men det kanske hade varit att ta i lite. Så ni får de här bilderna istället som kanske ger en liten aning om varför jag älskar den här boken så mycket.

Ella 3  Ella 2

Jag har ju egentligen slutat med att sätta betyg på böcker eftersom det är för svårt. Ibland tycker jag att en bok är bra, men kanske mest för att den passar mig just då och inte just för att den faktiskt är bra. Ibland är vissa delar av en bok bra och andra sämre och då blir det svårt att ge ett rättvist betyg. Här finns inget tvivel. Vem kan älska Ella är värd tusen stjärnor av tusen.

 

Tack till Sagolikt bokförlag för recensionsexemplar.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s