Främling. Inkräktare

framling-inkraktare

Främling. Inkräktare är skriven av Hans Olsson.

En flicka blir biten av en orm på fjället. Hon påstår att det är en lindorm. En desperat kamp mot tiden startar där hennes morfar förtvivlat söker efter något som kan hjälpa henne. Det tar honom långt ner i underjorden, till en främmande värld där människan inte hör hemma.

Lisas älsklingar blir en dag plötsligt som tokiga i skogen. De skäller och kryper ihop intill hennes ben. Någon eller något finns där ute, och iakttar henne.

En kvinna blir begravd med ansiktet neråt samtidigt som en mystisk holme dyker upp ur sjön Nimmerns grumliga vatten. Vad har egentligen hänt i de östgötska skogarna som lett till detta hemska öde?

När de vaknar mitt i natten av oljudet tror de att det är åskan som går. På morgonen ljuder larmet. Utanför staden står den, obelisken, och blickar ner på dem från kullen.

Vågar du läsa?

Tolv rysarnoveller som ger kalla kårar, jag lovar. Boken är väl sammansatt. Novellerna håller hög nivå och boken känns precis lagom i längd och är inget man läser själv en mörk höstkväll hemma. Jag råkade dessutom ut för strömavbrott mitt i läsningen av en riktigt ruskig historia, så resten av boken såg jag till att läsa när övriga familjen fanns på plats.

Jag är ju mer för det där hemska man inte riktigt kan ta på. När man vet att ondskan finns, men man har ingen aning om var eller i vilken form. Den krypande rädslan som drabbar en. Här finns det där subtila i början av varje novell. I vissa blir det sedan istället ett väldigt konkret hot. Vi möter både onda vättar och fula troll, hemska varelser som bara väntar på att slita sönder oss. Just det är visserligen underhållande men kanske inte så läskigt i mina ögon. Men resten i boken får håren på armarna att resa sig. Vi får både det krypande hemska, ren skräck och nästan i slutet en novell som känns som en rejäl gammaldags spökhistoria. Jag kan nästan se framför den gamle mannen framför basan i ett vindpinat hus, sittandes i en knarrig gungstol och berättar om ovädersnatten som förändrade hans liv.

Vågar du läsa?

 

Tack till författaren för recensionsexemplar.

Boken finns på Adlibris, Bokus och CDON.

Annons

En reaktion på ”Främling. Inkräktare

  1. Pingback: Födelsedag, strömavbrott och bokbloggsjerka | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s