Förintelsen som romance?

hanna-mendels-chans

Hanna Mendels chans är skriven av Suzy Zail.

Hanna Mendel visste vad hon ville bli en berömd
konsertpianist. Vad hon inte visste var att hennes egna
kvarter skulle förvandlas till ett getto. Inte heller att hon
och hennes familj skulle fösas ihop som boskap på en
tågvagn. Eller att hon skulle tillbringa sin sextonde
födelsedag i Auschwitz-Birkenau. Att de hon avskydde
mest skulle bli hennes publik. Och att mitt i detta känna
den första spirande kärleken är kanske svårast av allt att
förstå.

Jag ramlade över den här på mitt senaste biblioteksbesök så den fick följa med hem. Alla känner naturligtvis till förintelsen så bakgrunden till berättelsen är sann. Hanna Mendel har däremot inte funnits utan författaren har skapat henne utifrån de levnadsöden från förintelsen hon fått ta del av, bland annat sin egen pappas.

Tanken är bra. En ungdomsbok om koncentrationsläger och om de fasor som drabbade män, kvinnor och barn. Hanna Mendel hamnar i Birkenau tillsammans med sin syster och har turen att bli utsedd till kommendantens personliga pianist. Väl där lär hon känna kommendatens son Karl och känslor växer fram. Att lägga till förbjuden kärlek är ett smart drag för att kanske locka fler unga läsare. Det blir liksom inte bara hemskheter, utan även ett spirande hopp mitt i allt det hemska.

Tyvärr är berättelsen för distansierad för att verkligen beröra. Romantiken berör mer än fasorna. Jag som kan historien vet att arbetslägrena var fasansfulla så jag kan själv föreställa mig detaljerna som utelämnas, men är man inte så insatt så tror jag tyvärr man lämnar boken rätt oberörd. Hanna Mendel är själv också rätt ovetande. Hon sover visserligen på en kall brits om nätterna. Hon ser de andra svältande fångarna. Folk försvinner och den märkliga röken ligger tung över lägret. Men det passerar på något sätt bara som en bihistoria eftersom Hanna Mendel mest tänker på Karl. Kanske lättsmält information är bättre för att få unga att läsa om detta, än djup tragik som kanske skrämmer dem från att läsa alls. Boken känns mer lik Twilight än Anne Franks dagbok och huruvida det är bra eller dåligt vet jag faktiskt inte.

Boken finns på Adlibris, Bokus och CDON.

Annons

2 reaktioner på ”Förintelsen som romance?

  1. Jag har varit och pillat lite på den här, och nu lät det ju konstigt nog mer intressant, bara för att få veta vad jag själv tycker. Får nog återkomma om den här…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s