The young world 1. Överlevarna

the-young-world-1-overlevarna

The young world 1 – Överlevarna, är första delen i en trilogi och skriven av Chris Weitz.

Efter att en mystisk Sjukdom har tagit död på resten av befolkningen formar de unga överlevarna klaner i spillrorna av en förstörd civilisation. Jefferson, den motvilliga ledaren för Washington Square-klanen, och hans hemliga förälskelse Donna slåss för sin överlevnad mitt i kaoset. När en annan klanmedlem upptäcker en ledtråd till ett botemedel mot Sjukdomen ger sig fem tonåringar av på en roadtrip för att rädda mänskligheten. De hamnar i skottlossning med rivaliserande fiendegäng, tar sig igenom vildmarken i Central Park och ner i ruinerna av New Yorks tunnelbanesystem – och står till slut inför en sanning som de aldrig hade kunnat föreställa sig.

Eftersom Kulturkollo kör dystopivecka så gör jag det med. Den här dystopin är lite annorlunda mot många andra eftersom den utspelar sig i nutid. Så gott som. Ett virus har dödat alla vuxna och barn, men tonåringarna har överlevt. När tonåringarna blir runt arton drabbas de också av viruset, ett virus som oundvikligen leder mot döden. Donna och Jefferson har slagit sig ner i en park tillsammans med andra ungdomar. De har lyckats överleva och skapa en slags hierarki och samhälle trots att de alla lever med hotet att dö efter sin 18-årsdag.

Det här är en ok dystopi. Jag gillar att den utspelar sig i nutid. När berättelsen tar form är det som om det skulle ha hänt om bara ett halvår. Tonåringarna har drabbats av en katastrof mitt i sitt facebookande, youtubande och selfiefotande. Här är berättarperspektivet som så ofta när det gäller dystopier i jag-form. Det växlar mellan Jefferson och Donna och oftast har jag inga problem att hålla isär dem. Donna som är ganska nostalgisk och tänker tillbaka en hel del, ger oss ganska många igenkänningsfaktorer att relatera till. Vi känner igen musiken, filmerna, kändisarna och internethanteringen. Trots det bryr jag mig tyvärr inte så himla mycket. Boken är spännande och jag sträckläste den, men jag lade även ner den utan att så mycket som snegla på den när jag var klar. Jag ser däremot väldigt mycket fram emot att se den här som film. Eftersom boken innehåller både kannibaler, gängrivalitet och galna barn kommer filmen bli en hit. Boken var tyvärr inte det. Trots det rekommenderar jag den till alla som gillar dystopier. Den berör inte, men den funkar för stunden.

Boken hittar du på Adlibris, Bokus och CDON.

Annons

4 reaktioner på ”The young world 1. Överlevarna

  1. Pingback: The Young World 1: Överlevarna | Old Adult Reads Young Adult

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s