Bokbloggsjerka – som att andas

Fredagar innebär att jag börjar morgonen med en kaffe, lite surfande och sedan läser jag oaryas svar på veckans bokbloggsjerka. Detta gör jag alltså innan jag går in på själva jerkan. Så när det idag inte fanns något nytt inlägg hos oarya blev förvirringen total. Är det inte fredag idag? Jag var till och med tvungen att kolla så det verkligen var fredag och inte jag som rört ihop dagarna helt.

Men visst är det fredag och det finns en jerka som vanligt. Frågan Annikas litteratur- och kulturblogg ställer idag är den här,

Varför läser du egentligen böcker?

Den största anledningen är avkoppling. Det är mitt sätt att varva ner precis som andra väljer att träna, sticka eller titta på tv. Jag väljer böcker och har alltid gjort. Sedan kan själva läsningen variera beroende på mitt behov för tillfället. Just nu läser jag mycket fantasy och science fiction och det är väl en slags flykt kan man nog säga. Inte för att min verklighet är dålig, den är fantastisk. Men den innehåller samtidigt väldigt mycket vardag med läxor, tvätt och playdates för barnen och då finns det inget bättre än en dos änglar och demoner. Ibland läser jag något för att ämnet intresserar mig, ibland för att jag helt enkelt vill ha mer kunskap om ett område och ibland för att jag mår dåligt.

Under en period när jag var yngre var jag väldigt deprimerad och då gav jag mig på ryssarna. Inte helt lätta böcker och det krävs nog ett visst svårmod för att orka med och just då passade det mig bra. En annan period läste jag bara sanna historier, ju mer tragiska desto bättre. Inte för att jag mådde bra av andras misär utan mer för att jag sökte insikt. För oavsett vad man väljer att läsa får man ju insikt i ämnen man kanske inte känner till. Insikt i andra människors drömmar, tankar, liv och död. Jag är nyfiken på omvärlden helt enkelt och omvärlden finns där i texterna. Historia, nutid och framtid i en härlig blandning som aldrig är den andra lik. Sedan har ju den här nyfikenheten även drivit mig från land till land så min kunskapstörst och nyfikenhet tar även andra vägar. Men resor och flyttar är ju min upplevelse, det är min berättelse. Jag måste få ta del även av andras upplevelser och berättelser.

Men framförallt som avkoppling alltså. För mig är det inte jobbigt att läsa, det är lika nödvändigt som att andas för att jag ska må bra.

Annons

15 reaktioner på ”Bokbloggsjerka – som att andas

  1. Insikt är ett bra skäl till att läsa ibland. Det får en att inse att det finns andra människor där ute, de kan ha det sämre, bättre eller rentav känna likadant. Böckerna sätter nog ord på mycket som är svårt att prata om också.

    Gillad av 1 person

  2. ja läsningen är verkligen ett bra sätt att varva ner och slappna av. Förr använde jag även stickning och vikning som avkoppling, men händerna gillar inte dessa aktiviteter numera.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s