Stjärnklart – årets bästa bok?

stjarnklart

Stjärnklart är första delen i en planerad trilogi och är skriven av Lars Wilderäng.

Elektronik har inget immunförsvar.

Det är något som inte stämmer med de allt fler trasiga telefonerna som har lämnats in för reparation runtom i landet. De är stendöda.

Samtidigt börjar en rad oförklarliga händelser i samhället avlösa varandra. Ett fabrikationsfel i bilarnas mikrochips förvandlar snabbt vägarna till bilkyrkogårdar. Tågen drabbas av elfel, hyllorna i affärerna gapar tomma, sommarförkylningarna blir allt segare och strömavbrotten blir en del av den nya vardagen.

På Karlsborgs flygplats står elitsoldaten Gustaf Silverbane redo för utlandsinsats när något går fruktansvärt snett och ett eldsken fyller himlen. Survivalisten Filip Stenvik får se sin tidigare hånade hobby förvandlas till blodigt allvar. I den tilltagande ovissheten driver polisen Peter Ragnhell sina redan okonventionella metoder för brottsbekämpning till sin spets. Samtidigt gör programmeraren Anna Ljungberg en upptäckt som hotar att förändra förutsättningarna för allt mänskligt liv på jorden. Eller är det redan för sent?

Efter ännu ett strömavbrott förändras allt. Den mörka hösten går in i en stjärnklar vinter där kaos råder och få överlever.

Den här boken har orsakat mig en hel del huvudbry. Jag fick den som e-bok och det visade sig att jag och e-böcker inte är bästa kompisar. Jag glömmer att boken finns där, rakt i telefonen. Möjligen eftersom jag alltid har en pappersbok i väskan. Dessutom läste jag några recensioner innan jag ens började läsa vilket var väldigt dumt i det här fallet. Recensenterna skrev mest om preppar och militär strategi. Visserligen gillar jag både Tom Clancy och Jan Guillous böcker om Carl Hamilton, men de är ju liksom spännande trots att de är militäriska, inte tack vare det. Två undantag alltså. Så jag var inte jättesugen på att läsa den här. Preppar och militärstrategi. Som e-bok dessutom. Men boken ska ju recenseras så jag försökte ta mig i kragen och läste lite. Tills jag efter några sidor hamnade i Afghanistan, då orkade jag liksom inte. Sedan har den legat där i telefonen och väntat i två månader. Varit en nagel i ögat på mig som jag inte orkat ta itu med. Men jag är inte den som ger upp, så i helgen tog jag tag i det. Och hittade årets bästa bok.

Allt börjar haverera i samhället. Allt som drivs av elektronik vill säga. Och nu pratar vi verkligen om allt. Från datorer och mobiler ner till ugnar och svetsar. Tanken är kittlande, vad händer egentligen om samhället går från dagens elektronik till häst & vagn? Vad händer med människor som helt plötsligt ska klara att överleva utan någonting alls? Alla gamlingar på äldreboenden, sjukhuspatienter, flygplan uppe i luften, du?

Man får följa ett antal personer genom hela processen från att mobilen lägger av tills hela samhället har kollapsat, och benämningen undergångsroman gör verkligen skäl för namnet. Wilderängs karaktärer är på något sätt ett snitt av samhället.

Där finns Filip som försökt förbereda sig för undergången länge. Skåpen är proppfulla av torrvaror och konserver, han har utrustningen och kunskapen för att klara sig länge. Tror han. Gravida Anna som tidigt förstår vad som händer och kämpar för sitt och sitt ofödda barns överlevnad. Joakim som befinner sig mitt i brinnande krig i Afghanistan när världen slocknar. Magnus, pappan i trebarnsfamiljen som inte förstår vad det är som händer innan det nästan är försent. Den korrumperade polisen Peter Ragnhell som försöker hålla en ren fasad utåt och låtsas att han följer reglerna, vars galenskap slår ut i full blom när det inte längre finns några regler att följa.

Handlingen och berättarstilen påminner om en klassisk katastroffilm. Och ändå inte. Kampen i boken är oftast inte ädel. Den är skitig, dödlig och våldsam. Vissa slåss, några samarbetar, de galna blir ännu galnare och de sjuka går under. Och hela boken är bara så otroligt bra. Den har allt som behövs för en riktig nagelbitare. Engagerande karaktärer, en handling som är det mest spännande jag läst på länge och ett driv i boken som höll mig vaken alldeles för länge. Det militäriska jag fasade för visar sig till och med vara för lite. Preppern jag hört så mycket om är bara en av många karaktärer och jag vill ha mer av dem alla.

Stjärnklart är en djup och engagerande undergångsroman som rymmer en otrolig kunskap, spänning på högsta nivå och en handling som berör oss alla. Den här boken bör tilltala väldigt många läsare oavsett om man gillar deckare, thrillers, dystopier, science fiction eller spänningsromaner. Den kommer tillräckligt nära alla dessa genrer för att passa de flesta. Som tur är kommer det en fortsättning och tills den kommer så ska jag gå och köpa boken i min lokala bokhandel och läsa om den på riktigt. I pappersformat.

Visserligen är inte året slut än, men jag vågar mig ändå på att utnämna Stjärnklart till årets bästa bok. Dessutom har Sverige fått en ny hjälte och Carl Hamilton kan slänga sig i väggen.

Boken finns på Adlibris, Bokus och CDON.

Tack till Massolit för recensionsexemplar.

Annons

7 reaktioner på ”Stjärnklart – årets bästa bok?

  1. Pingback: Födelsedag, strömavbrott och bokbloggsjerka | Bokhuset

  2. Pingback: Effekterna av att läsa en undergångsroman | Bokhuset

  3. Pingback: Julklappstips, episk fantasy och något att smycka bokhyllan med. | Bokhuset

  4. Pingback: Årets bästa bok! | Bokhuset

  5. Pingback: Fantastiskens ABC – Mina tips | Bokhuset

  6. Pingback: Min statistik säger att du inte har något att oroa dig för Johan Ring. | Bokhuset

  7. Pingback: Apokalyps eller postapokalyps? | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s