Demonologi för nybörjare

demonologi-for-nyborjareDemonologi för nybörjare är skriven av Caroline L. Jensen.

Gud har gått in i väggen, och i helvetet planerar Beelzebub uppror mot Satan. Dessutom tänker han släppa loss helvetets alla demoner på jorden. Allt detta är Isak omedveten om när han som vanligt går till vaktmästarjobbet på sin gamla skola. Men när Beatrice, grannens allvetande råtta, förklarar för Isak att det enbart är han som kan förhindra apokalypsen, OCH rädda sin älskade, ondskefulla lillasyster, tvingas han ge sig ut på en resa genom helvetets nio kretsar för att möta Satan.

Ibland när jag får en bok jag verkligen har stora förhoppningar på så läser jag den inte direkt. Istället cirklar jag runt boken några dagar, en vecka. Tar upp den ibland, läser baksidestexten och lägger ner den igen. Vågar inte riktigt gå vidare eftersom jag är så rädd att bli besviken. Så jag nosar lite på den, behåller mina förväntningar ett litet tag till i tryggt förvar. Det här var en sådan bok.

I helgen gjorde jag äntligen slag i saken och öppnade den. Och ibland när man öppnar en bok och läser första meningen blir det kärlek vid första ögonkastet. Den där första meningen ger rysningar som pirrar sig hela vägen ut i fingertopparna och fjunet på armarna står rakt ut. Att först ha sådana förhoppningar och sedan känna så starkt redan vid första meningen är faktiskt ett nästan hopplöst utgångsläge för det är naturligtvis svårt, för att inte säga omöjligt, att uppfylla sådana förväntningar. Den här boken kommer dock ganska nära.

Vi borde låta allt gå åt helvete. Det var den gröna som uttryckte sin åsikt.

Den meningen gav löfte om en fantastisk upplevelse i stil med Liftarens guide till galaxen. Och det levererade den tyvärr inte riktigt. Men det man får är inte illa, tvärtom.

Isak är en vanlig kille som har ett lite för taskigt jobb, dricker lite för mycket, röker lite för mycket gräs och har lite för många brudar. Han är inte helt tillfreds men livet rullar på för honom och bästa kompisen Rufus. Isak tar trots sina brister bra hand om sin familj. Hans mamma orkar inte riktigt med livet, så Isak har ryckt in som ställföreträdande förälder för både lillasyster Thea och mamman. När Theas pappa plötsligt dyker upp efter 7 års frånvaro blir Isak av naturliga skäl misstänksam. Sanningen får Isak när grannens råtta Beatrice presenterar sig. När Beatrice förklarar krisen i himlen och helvetet och vem Theas pappa egentligen är, så faller ansvaret tungt på Isak. Det blir upp till honom och Rufus att rädda världen.

Det här är en fantastisk bok. Den är unik och välskriven. Karaktärerna är levande och handlingen är originell. Har man läst Bibeln, Den gudomliga komedin eller sett serien Supernatural, så blir det helt klart lättare att hålla reda på det imponerande persongalleriet som mestadels består av änglar, demoner och ryttare.

Ändå blir jag pyttelite besviken. Jag önskar att författaren hade vågat gå ett litet steg längre. Skruvat till det ännu ett varv, så att det verkligen hade fått den där Douglas Adams twisten. Boken innehåller ju vanvördiga änglar, blärpiga drakar, en gnällig Satan och en utbränd Gud, så boken är förstås skruvad. Men jag hade önskat att till exempel råttan Beatrice haft mer psykotiska drag, typ som universums mest deprimerade robot Marvin, eller den galna Zaphod Beeblebrox. Som det är blir Beatrice rätt tråkig och det känns lite som slöseri med en allvetande talande råtta. Bortsett från det är boken fenomenal.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Tack till Kalla kulor förlag för recensionsexemplar.

Annons

En reaktion på ”Demonologi för nybörjare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s