Bokbloggsjerka – Napoleon, giljotiner och svenska drottningar

Äntligen fredag och äntligen bokbloggsjerka där Annika idag ställer frågan,

Kan du berätta om någon bok/några böcker som beskriver kända berättelser ur någon annan huvudpersons synvinkel? Ex:

Charlotte Brontes Jane Eyre kontra Jean Rhys Wide Sargasso Sea, som har ”the Mad Woman in the Attic” som huvudperson, eller Bengt Ohlssons Gregorius, vars huvudperson är prästen i Hjalmar Söderbergs Doktor Glas.

För många år sedan hade jag en bok hemma i hyllan som hette Desirée. Den handlar om en flicka i Frankrike som blir trolovad med Napoleon Bonaparte men senare gifter sig med den franske officeren Jean Baptiste Bernadotte. Romanen är skriven ur Desirées perspektiv och även om den är smyckad med fiction så är detaljerna historiska händelser och vi får lära känna både Napoleon, Jean Baptiste som blev vår första svenska kung i Bernadottesläkten och Desirée som blev drottning Desideria i Sverige. Jag älskade den här och den lärde mig troligen mer om både fransk och svensk historia än många timmars tragglande i skolan lyckades med.

desiree

Sedan längtar jag jättemycket efter den dagen mina barn är tillräckligt stora för att höra Kim M Kimselius böcker. De handlar om två barn som pga tidsresande har en tendens att hamna mitt i stora historiska händelser.

pa-flykt-fran-andra-varldskrigets-fasa giljotinen faraos-forbannelse

Kanske är det inte helt rätt tolkat med hur Annika tänkt sig, men Napoleons och Bernadottes öden har berättats ur deras egna perspektiv så ofta, så jag tycker det är intressant att höra hur någon annan på deras tid kan ha uppfattat dem. Likaså Kims böcker, eftersom det är kända historiska händelser upplevda och berättade av nutida barn.

Annons

14 reaktioner på ”Bokbloggsjerka – Napoleon, giljotiner och svenska drottningar

  1. Jag är inte så mycket för historiska romaner, men att läsa ur kvinnlig vinkel tycker jag gör mycket för berättelsen! Den sidan saknas så ofta i historiaundervisningen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s