Four – dystopi

four-en-divergent-samling

Four är skriven av Veronica Roth och tillhör Divergentserien.

Four presenterar fyra nya noveller ur Divergent-trilogins värld. Var och en av dessa Falangbytaren, Kandidaten, Sonen och Förrädaren utforskar Veronica Roths dystopiska framtid genom ögonen på den mystiske, karismatiske Tobias Eaton, även kallad »Four«.

I dessa berättelser avslöjas tidigare okända aspekter av Four personlighet, historia och relationer.

Boken innehåller också tre exklusiva, tidigare opublicerade scener ur Divergent -trilogin.

Den här kan läsas efter Divergent, även om jag tycker man ska försöka passa in den mellan Insurgent och Allegiant. Just däremellan behöver man en Four-dos tror jag. Både för att Four framträder mer i Insurgent, men även för att Tris blir lite irriterande efter ett tag. Då är en hel extrabok om Four en lagom mellanakt. Den är faktiskt bättre än jag trodde. Vissa noveller var bättre och andra sämre, men totalt sett en väldigt trevlig upplevelse.

Man lär känna Four mer på djupet.  Får veta hans tankar, upplevelser och känslor vid olika tillfällen vi egentligen redan känner till, men från en annan synvinkel. Och det gör honom både starkare och mer sårbar på en gång, en kombination som ofta passar hjälterollerna. Däremot är jag inte helt förtjust i att vi får extradialoger från Divergent. Saker Tris säger som hon aldrig sade i Divergent. Istället för komplement känns de bitarna mest som att Roth kanske inte var helt nöjd med första versionen och försökte korrigera luckorna. Luckor som jag för övrigt inte tycker finns. Man ska liksom inte laga saker som inte är trasiga. Men som helhet gillade jag den här och tycker den är ett utmärkt komplement till serien. Dessutom har den helt klart det snyggaste omslaget.

Boken hittar du på Adlibris, Bokus och CDON.

 

Tack till Modernista för recensionsexemplar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s