Ålands bokmässa och att skriva som en svensk.

I lördags var det Ålands bokmässa och jag var där en kort stund. Att det bara blev en snabbtitt beror på att informationen om författarna inte kom förrän i torsdags, och det var naturligtvis alldeles för kort framförhållning för att hinna läsa på. Ska jag ha något utbyte av ett seminarie vill jag självklart känna till författarens verk, annars blir det lätt meningslöst. Så vi tittade in och tittade sedan ut igen. Bättre lycka nästa år kanske.

I inlägget om De rotlösa skriver jag att det är komplimang att inte skriva som en svensk. Jag var förut med i en grupp på facebook där man lade ut en mening från valfri bok och så skulle de övriga gissa vilken bok det kom ifrån. Även om jag inte hade en susning om vilken bok det var, så visste jag alltid om den var skriven av en svensk. Det är något i språkbruket som blir typiskt svenskt på något sätt. Det låter lite mer högtravande på något odefinierbart sätt.  Och det är naturligtvis helt ok i de flesta fall, förutom när det gäller fantasy eller science fiction där handlingen utspelar sig i en helt annan värld eller planet. Känner man då att språkbruket är typiskt svenskt försvinner trovärdigheten i läsningen för mig. Viss fantasy och scifi måste kännas som om vem som helst hade kunnat skriva det, oavsett om man råkar vara svensk,amerikansk eller libanes. Något många inte lyckas med.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s