Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

miss-peregrines-hem-for-besynnerliga-barn

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn är skriven av Ransom Riggs.

En ödslig ö. Ett övergivet barnhem. Och en samling märkliga fotografier. Sextonårige Jacob tror inte längre på de historier hans farfar brukade berätta för honom.

Skrönorna om barnen med märkliga förmågor är bedrägliga minnen från hans farfars barndom, och samlingen med sepiatonade fotografier är såklart bara ett av farfars alla påhitt. Men omständigheterna kring farfaderns död tar Jacob till en avlägsen ö utanför Wales kust och till de fallfärdiga ruinerna av Miss Peregrines hem för underliga barn.

Bland dess övergivna rum och ekande korridorer kan Jacob inte motstå en djupdykning i sin farfars förflutna och snart inser han att barnen i huset kan ha funnits i verkligheten. Att de måste ha varit mer än bara märkliga – kanske till och med farliga – och att de inte skeppades iväg till en enslig ö helt utan anledning. Men framförallt står det klart: De underliga barnen kan fortfarande vara vid liv.

De femtiotalet högst egendomliga vintagefotografier som finns insprängda i texten ger en extra kuslig dimension till berättelsen och gör Miss Peregrines hem för besynnerliga barn till en nervkittlande skräcksaga som kryper in under skinnet och stannar där – länge.

Nu vet jag väl inte om just berättelsen kryper in under skinnet, men bilderna i boken gör det definitivt. Ransom Riggs har under många år samlat fotografier från loppmarknader och privatpersoner. Alla fotografier i boken är alltså äkta och bara ett fåtal av dem digitalt förbättrade, men inte ändrade. Det är fotografierna och människorna på dessa som Riggs byggt sin bok och karaktärerna på. Ett genialt och unikt drag.

Jacob kan inte låta bli att leta efter barnhemmet och dess mystiska barn hans farfar alltid pratat om. Det han så småningom hittar visar sig vara mer otroligt än han någonsin kunnat föreställa. En plats där tiden stannat i en loop, en fristad för dessa besynnerliga barn som bor där under överinseende av Miss Peregrine. Här hamnade Jacobs farfar som barn mitt under andra världskriget. Han lämnade sedan av någon anledning barnhemmet, medan de övriga besynnerliga barnen blivit kvar. Jacob vill bara ha svar om sin farfar och om det besynnerliga som själv hände honom i samband med farfaderns död. Men barnen och deras öden lockar honom. Samtidigt måste han få svar på frågan om vilken förmåga som gjorde att hans farfar var i behov av skyddet från Miss Peregrine. Och har i så fall Jacob samma farliga förmåga?

Berättelsen är underbar och boken borde vara sagolik. Tyvärr känns språket platt och karaktärerna märkligt själlösa trots sina unika förmågor och personligheter. Den som fastnar mest i minnet hos mig är märkligt nog Jacobs bästa kompis som bara har en liten roll i boken. På samma sätt som Ethans bästa kompis och sidekick är den mest färgstarka i boken Beautiful Creatures.

Även om berättelsen i sig inte fastnar helt hos mig så vill jag ändå ha boken. Jag lånade den på biblioteket först men köpte den sen. Som smycke till bokhyllan.

Annons

En reaktion på ”Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

  1. Pingback: Böcker till filmer. | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s