Flickor som skimrar

flickor-som-skimrar

Flickor som skimrar är skriven av Lauren Beukes.

Chicago, 1931. Den våldsamme luffaren Harper Curtis hamnar i ett hus som ger honom möjlighet att resa i tiden. Han använder det till att förfölja sina ”flickor som skimrar” – unga kvinnor med hela livet framför sig. Tills han förgör dem.

Chicago, 1992. Kirby Mazrachis liv är förstört efter ett brutalt mordförsök. Kirby försöker desperat förstå vem som attackerade henne. Till sin hjälp har hon Dan, en gammal kriminalreporter som skrev om överfallet på henne.

När Kirby undersöker sitt eget fall hittar hon de andra flickorna, de som inte klarade sig. Bevisen och sammanhangen är omöjliga. Men för någon som borde vara död betyder det omöjliga ingenting.

Tidsresor, en psykopat, en överlevande och ett pussel. Kan det verkligen bli bra? Svar ja. Tidsresandet är visserligen grunden för hela berättelsen, men är ändå inte så pass framträdande att även den mest skeptiske mot övernaturliga inslag bör kunna läsa den här. För samtidigt är det egentligen en ganska vanlig mordhistoria. Harper är psykopat och när han en dag hittar ett Hus som tillåter honom att resa i tiden utnyttjar han detta till sitt seriemördande. Harper vill ha flickor som skimrar, de som vibrerar av liv och utlovar något mer än bara skelett och kött. Kirby är en av hans utvalda flickor och den enda som överlever Harpers brutala mordförsök. Kan hon hitta honom innan han inser att han misslyckats och att en av hans skimrande flickor fortfarande lever?

För den morbida finns allt här. Grymma övergrepp och blodig tortyr. Ändå så känslokallt och älskvärt utfört att American Psycho framstår som en godnattsaga. En smart historia om hur allt vi gör påverkar vårt och andras liv. Harpers alla resor och gärningar leder honom så småningom tillbaka till början. Och kanske även till slutet.

Utdrag ur boken:

Harper köper en ny kostym på Baer Brothers & Prodie Store ( där de behandlade honom som skit tills de fick se hans pengar )och bjuder ut syster Etta och kvinnan hon delar inackorderingsrum med på middag. Den andra flickan, Molly, är en lärarinna från Bridgeport, lite vild och galen jämfört med sin tillknäppta väninna. Hon ska agera förkläde, säger hon med ett listigt leende, som om han inte fattade att hon bara följer med för gratismatens skull. Hennes skor är slitna och den mörka ullkappan är full av noppor, som ett får. Griskultingen och lammet. Kanske ska han ha kotletter till middag.

Tack till Norsteds för recensionsexemplar.

 

Annons

2 reaktioner på ”Flickor som skimrar

  1. Pingback: Tidsresande och en annorlunda mordgåta. | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s