50 shades of Grey – varför den inte bör läsas

femtio-nyanser-av-honom

Det finns finlitteratur och så finns det fullitteratur, enligt många. Ofta inte, enligt mig. Finlitteratur är ju ofta sånt som inte läses av massorna. Utvald litteratur kanske man kan kalla det, sånt som för många är för krångligt att förstå, för jobbigt att ta till sig för den ensamstående trebarnsföräldern som kämpar för att få ihop vardagen och inte har tillräckligt med tid ens för sina barn. Då kan man förstå att valet av bok kanske blir en lättsmält deckare. I mina ögon är det den litteraturen som borde vara finlitteratur. Som lyckas få en trött och sliten människa att ändå unna sig lyxen till en historievandring i fantasins värld. Att man som författare lyckas ge en människa den stunden av flykt. Det är stort.

Därför brukar jag inte klanka ner på böcker eftersom vi alla tycker olika. Så länge värderingarna i boken inte är helt sunkiga uppskattar jag ändå att folk läser. Läsande är viktigt för alla. Jag kan naturligtvis tycka att en bok är dålig men jag är noga med att poängtera att det är vad jag tycker, inte vad jag tycker någon annan ska tycka. Med ett undantag ( kanske några få till ), nämligen boken 50 shades of Grey.

En storsäljare över hela världen, främst köpt och läst av kvinnor. Med en huvudkaraktär jag läst om så många gånger i olika forum och hyllad av massan. Och det här kan jag tyvärr inte förstå. För den som inte vet så handlar den om Mr Grey, en industrimagnat med stor sexuell erfarenhet åt bdsmhållet och dominant natur. Christian Grey träffar Anastasia Steel, en tonåring som studerar och aldrig blivit kysst. Aldrig haft en pojkvän. Hon saknar alltså i stort sett all erfarenhet som Mr Grey besitter i mängder. Beauty and the Beast. Hon blir förälskad ( förståeligt i början ) och här börjar det sjuka. Istället för att få en flirt eller en trevande kyss får hon ett bdsm-kontrakt i näven. Hon vill ha en kyss ( vilket inte ingår i kontraktet )  och det hon får är stryk.

Här börjar folk ofta protestera att ja, men bdsm handlar inte om våld eller förnedring på det sättet. Det är ju den undergivna som är stark, som sätter gränserna. Ja. Visst är det så. Och svaret som en tjej skrev i en grupp på facebook var så bra att jag citerar delar av det.

 En historia som förklär sig som BDSM och påstår sig innehålla samtycke, negotiating/förhandling och annan BDSM-terminologi.

Varför är detta då ett problem? Jo, för att BDSM inte utövas på detta vis. 

Vad som också är otroligt frustrerande är att huvudpersonen inte tycker om något som görs mot henne, i princip. För att citera från denna blogg ”She is not a bottom. She does not like pain. She is not a sub ( sub = den undergivna, bokhusets förklaring ). She does not like punishment. The book is stunningly clear about these facts. Which means we’re just reading a description of a woman being beaten.

Det ni läser är helt enkelt en beskrivning av en kvinna som får stryk.

Annons

2 reaktioner på ”50 shades of Grey – varför den inte bör läsas

  1. Citatet från The Pervocracy tycker jag verkligen belyser hela problematiken med trilogin. Överlag träffar tjejen du citerar rätt på mycket av det jag tänkte. Personligen skulle jag inte ha haft lika mycket problem med boken om det faktiskt hade uttryckts som en fantasi med samtyckesproblematik, men nu utgav den sig för att handla om en samtyckande relation trots att han i princip sket i allt hon sa.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s