Embla mitt i kosmos

embla-mitt-i-kosmos

Embla mitt i kosmos är skriven av Majken Pollack.

Mamman läser ännu en bok, men Embla kan ändå inte somna. Kroppen bara vägrar, totalt. Embla försöker berätta hur det kändes på bussen, när det var som om ingen märkte henne. Och i lekparken när ingen såg henne. Som om Embla bara var en liten prick i kosmos. Som om hon var alldeles ensam.

Men Mamman vill att Embla ska sova. ”Du lyssnar inte!” skriker Embla till slut. ”Jag vill inte vara ensam!” Och då lyssnar Mamman äntligen. ”Vet du”, säger hon. ”När du föddes blev vi båda ensamma kan man säga. Men inte bara, vi hör ihop också.”

I sin text om Embla som inte kan somna skapar Majken Pollack en berättelse där vardagen lever sida vid sida med de stora frågorna i livet – att vi alla på ett sätt är ensamma, och att vi samtidigt hör ihop. Att vi kan välja själva. Och att det går att finna tröst när vi ser varandra på riktigt.

Beskrivningen är nästan hela sagan. Embla kan inte sova utan funderar över existensiella frågor. Mamma svarar men hör egentligen inte vad Embla frågar. Boken kan visserligen sägas handla om ensamhet och trygghet, att känna sig som en del i något mer. Men framförallt tycker jag den handlar om att lyssna. Hör du inte den rätta frågan kan du heller inte ge de rätta svaren. Boken var lite för kort och lite för abstrakt för mina barn som är 5 och 7 år. Den passar säkert lite bättre till något yngre barn, där bilderna är lika viktiga som texten och tillsammans bildar berättelsen.

Tack till Alvina förlag för recensionsexemplar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s