Jag blundar tills jag finns

jag-blundar-tills-jag-finns

Jag blundar tills jag finns är skriven av Marie Björk.

Sandra drömmer om ett liv bortom Sörbyskolan och
utan en pappa som förstör. Musiken och idolen Patti
Smith räddar henne – med hörlurarna på hörs det
inte om någon skriker och bråkar. En gång hade hon en
bästis som förstod allt, Sara. Men Sara flyttade och Sandra vågar inte tro på att ensamheten ska försvinna. Det gäller bara att härda ut,
tills hon har gått ut nian och hela livet kan börja. Men så kommer Cassandra,
och allting förändras. In i Sandras liv kommer fester, killar och det där som absolut aldrig någonsin får hända. Men som ändå händer.

Jag blundar tills jag finns handlar om att skydda sig mot en pappa som dricker, om att förlora vänskap och hitta kärlek, utforska sin sexualitet och att handskas med det allra värsta. Boken väjer inte för mörkret, men är
samtidigt full av hopp och mod.

Det här är ytterligare en jobbig tonårsbok fylld av mörker. Till skillnad mot boken 14 så är den här mer realistisk. Sandra bor med sin alkoholiserade pappa och en mamma som vägrar se. Att tillbringa sin vardag med att tassa på tå hemma, att aldrig veta vad man möts av när man kommer hem är tyvärr många ungdomars vardag. Jag lovar att vi alla har någon i bekantskapskretsen som vi inte känner till. Man får inte blunda, alla måste se. Samtidigt har Sandra problem på kompisplanet. Hennes bästis flyttar och Sandra står ensam mitt i allt det jobbiga. För hur skaffar man nya kompisar när man aldrig vågar bjuda hem någon, när man ljuger om allt man är? Men en dag kommer Cassandra och Sandra upplever något nytt. Fester, alkohol som ironiskt nog bedövar och killar. Men hur långt är Cassandra beredd att gå för att bli populär, för att just den där speciella killen ska vilja ha henne? Och när det hemska händer, vad gör man då? Spoilervarning härifrån!

 

 

Boken tar upp flera viktiga ämnen, framförallt alkoholism i familjen men även våldtäkt. Jag önskar att författaren hade vågat gå lite längre ner i träsket. Kan man anmäla, kommer någon tro en när man från början sade ja? Är det våldtäkt om man inte minns det själv? De här frågorna är viktiga eftersom vi ser fall hela tiden där ord står mot ord, ibland finns mängder av bevis och ändå blir förövaren frikänd. För att han inte förstod att han våldtog. För att sex killar inte fattade att tonårstjejen som var inlåst och utlämnad till dem inte hurrade av lycka. För att tjejen som blev söndertrasad inuti av två killar och en fjärrkontroll gillade att ha sex, i vanliga fall. Ändå är boken bra och viktig. Författaren går tillräckligt på djupet för att frågan ändå ska beröras, även om jag hade önskat lite mer. En viktig bok om gränser och utsatthet. Och om hopp.

Tack till Idus förlag för recensionsexemplar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s