14 – Mörk ungdomsbok

14

14 är skriven av Alexandra-Therese Keining.

14 utspelar sig under en enda helg. En helg som förändrar livet för de fem tonåringar vi får möta. Alla bär de på en egen hemlighet, en sårbarhet och en längtan. När deras öden sammanflätas, stärker de i vissa fall varandra.

Det här är en väldigt mörk bok. Alla karaktärer har någon form av problem och har på något sätt hamnat snett. Billies pappa kommer av någon anledning inte hem och hon kan inte förstå varför. Carl-Henrik är adopterad och har helt plötsligt fått en lillasyster, lilla apan, som tar all uppmärksamhet och kärlek hemma. Fredrik är mobbad och utanför och för honom finns det bara ett sätt att slippa den själsliga smärtan. Saga lockas av sin storasysters pojkvän som av någon anledning är så snäll mot henne, och Mathildas pappa blir aldrig nöjd hur mycket hon än presterar. Under en helg kulminerar alla deras problem i tragik och det som kunde ha varit en vanlig helg slutar med blod, jakt och skuld.

På ett ställe i boken står det att den är mörk och tung, men att det ibland även sker mirakel. Så jag väntade mig något mirakel som tyvärr aldrig hände. Det är tungt och mörkt och även om boken inte slutar så tragiskt som den kunde ha gjort så finns det inga vinnare här. En för mörk bok för mig, men säkert en räddning för trasiga ungdomar som kanske behöver läsa om öden värre än deras egna. Ibland hjälper det medan man fortsätter vänta på miraklet.

Jag har svårt att sätta betyg själv, men jag gissar att betyget från rätt åldersgrupp blir högt.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och CDON.

Tack till Lilla Piratförlaget för recensionsex.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s