Världens viktigaste kyss

varldens-viktigaste-kyss

Världens viktigaste kyss skriven av David Levithan.

Harry och Craig har bestämt sig för att slå världsrekordet i längsta kyss: 32 timmar, stående, utan att släppa kontakt med den andres läppar. Kyssen följs av människor världen över. Runt dem finns vänner och familjemedlemmar i alla fall från den familj som accepterar sin son som han är. Snart samlas det även främlingar, några beväpnade med tillhyggen och glåpord, men de flesta är där för att stötta och skydda. Och runt dem alla ljuder ett eko, en kör av röster från män som dött i aids. Män som minns hur det var att offra allt för att få vara sig själv och älska den man älskar, och hur de led för den rätten. Världens viktigaste kyss är en berättelse om det omöjliga, och hur människor tillsammans kan göra det möjligt. En berättelse om att mötas, älska, skiljas, dö. Och där emellan: kyssas.

Den här boken är allt det jag hade förväntat mig av Oceanen vid vägens slut, och The fault in our stars för att nämna några. Det skrevs så mycket om hur magiska de böckerna var och visst var de bra, rentav fantastiska, men något omedelbart halleluja-moment upplevde jag inte. Det gjorde jag med den här. Den här är allt och lite till.

Den handlar om Avery och Ryan som möts på en queerskolbal, om Cooper som inte accepterar sig själv och det han är, och såklart om kyssen. Berättare är alla de som dog i Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar. De som dött, levt, älskat och lidit för Harry och Craigs rätt till att kyssas. De berättar allt detta medan de förundras över möjligheterna som finns nu men inte fanns då, medan de förfasas över att det ändå inte finns ännu mer möjligheter, att man fortfarande måste kämpa för en kyss. Boken handlar om då, idag och imorgon.

Alla ungdomar och även vuxna borde ta del av det här. Nu vet ju jag tyvärr att de som skulle behöva läsa det här troligen inte gör det. De som hatar vill fortsätta hata. Därför måste man börja med ungdomar. Är du lärare, läs den här högt för dina elever. Hela boken. Jag lovar att det sitter en Cooper i ditt klassrum som hatar det han är, att det finns en Neil och Peter som inte kan vara öppna med sin kärlek eller en Avery med en hemlighet gömd bakom sitt rosa hår. Kanske bor någon av dessa hemma hos dig som är förälder? Man måste börja någonstans och då kan man gärna börja med Världens viktigaste kyss.

Betyget blir utan tvivel 5/5

Tack till Gilla Böcker för recensionsexemplar.

Du kan hitta boken på Adlibris, Bokus och CDON.

Annons

4 reaktioner på ”Världens viktigaste kyss

  1. Pingback: Årets bästa: Unga vuxna | Bokhuset

  2. Pingback: Kulturkollos tisdagsutmaning ( ja, jag vet att det är lördag ). | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s