Sveket – Dystopi

sveket

Sveket är första delen i en planerad trilogi av Ursula Poznanski.

Vad gör du när ditt liv vänds ut och in? När ditt skyddade liv i sfären tar slut för att du hör ditt namn räknas upp bland de som måste dödas. De
som ska dödas för att en konspiration hotar hela sfärsystemet. En konspiration du aldrig hört talas om.
Världen i sfärerna är perfekt och rättvis. Ria och de andra studenterna arbetar disciplinerat för att vidareutveckla denna värld och för att förbättra för klanerna som lever utanför i kyla och svält.
Det tror de i alla fall.
När Ria tillsammans med fem andra studenter beskylls för att vara del i en konspiration faller deras värld i bitar. De flyr, svikna, förföljda och utlämnade åt ödet. Utanför sfärerna hotas deras liv inte bara av kyla, svält och illasinnade klaner, utan även av sfärernas verkställare. Varför är det så viktigt att de dör?

Ria växer upp i sfärerna, ett skapat samhälle efter att världen fallit samman. När världen gick under fick människorna ett val, att flytta in i sfärerna eller stanna kvar utanför. Många generationer har kommit och gått sedan dess och Ria är född i sfärsamhället. Ett samhälle där man ska prestera, där man säger sig kämpa för att göra jorden beboelig för alla igen. Ria är rankad som nr 7 av studenterna och hennes specialitet är att läsa människor. Hon är expert på ansiktsuttryck, tonfall och kroppsspråk och meningen är att hon i framtiden ska medla mellan människorna på insidan och de som fortfarande befinner sig på utsidan. Precis som alla andra inne i sfären växer Ria upp med sagor om människorna på utsidan. Att de är ociviliserade, mordiska, och i vissa fall kannibaler. När Ria en dag råkar höra ett samtal mellan rektorn för hennes sfär och en främling inser hon att man misstänker en konspiration bland studenterna. Ria står med på listan och straffet för förräderi är döden. Tillsammans med de andra på listan lyckas hon fly från sfären och hamnar på utsidan. Väl på utsidan möter de en grupp människor och upptäcker att det de fått lära sig i sfärerna om världen inte är hela sanningen.

Boken är bra och välskriven. Intrigen är spännande då Ria och hennes följeslagare är jagade av alla, såväl sina egna från sfärerna som av människorna utanför. Dessutom verkar det som att en i gruppen är en förrädare och hotar att avslöja dem alla. Åldern är satt till 12-15 år vilket jag tycker är alldeles för snävt, unga vuxna hade passat bättre. Det är bra dystopi som påminner mer om boken I dina ögon av Stephanie Meyer, än till exempel Divergent eller Hungerspelen. Tyvärr får man reda på för lite om kriget mellan de innanför sfärerna och de utanför. De innanför har uppenbarligen ljugit om kriget, men mycket mer än så får man  inte veta. Med tanke på att boken är tjock ( 430 sidor ) borde man få veta mer. Dessutom är det inte direkt någon kärlekshistoria i boken, och utan varken information eller känslor så är den lite onödigt lång. Inte för att kärlekshistorier är ett måste, men det hade tillfört en extra substans som jag känner saknas. Ria har någon slags relation med Aureljo, men de känns mer som vänner som ibland råkar kyssa varandra. Förmodligen blir det någon slags triangelgrej i andra boken, men än så länge känns karaktärerna och deras inbördes relationer rätt platta. Jag gissar att bok nr 2 faktiskt kommer bli bättre. Boken är ändå bra och absolut läsvärd för alla som gillar dystopier.

Tack till Opal för recensionsex.

Annons

2 reaktioner på ”Sveket – Dystopi

  1. Pingback: Mina senaste fynd! | Bokhuset

  2. Pingback: En omvärdering av dystopin Sveket | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s