Bokbloggsjerka – Don juan

Dags för veckans bokbloggsjerka från Annikas litteratur- och kulturblogg. Veckans fråga är,

Vilken är den mest komplexa fiktiva karaktären (på tv/bio eller i en bok) som du har träffat på?

Den mest komplexa vet jag inte, men en av de mest intressanta är från filmen Don Juan DeMarco med Johnny Depp. Depp spelar en ung man som tror han är världens störste älskare, Don Juan DeMarco. När hans dramatiska hjärta blir krossat försöker han begå självmord och hamnar på mentalsjukhus. Hans psykiatriker på sjukhuset heter Dr Mickler och gestaltas av Marlon Brando. I Don Juans ögon heter dock läkaren Don Octavio och Don Juan är där som högt ärad gäst i hans ”villa”.

Det mesta av filmen består av dialog mellan de här två och dialogerna är helt enastående. Är den unge mannen galen, eller är det i själva verket världen som är galen? Är Don Juan DeMarco riktig, är han världens största älskare, eller är han en trasig ung man som traumatiserats in i en skapad fantasivärld? Är han kanske faktiskt allt det där? Karaktärerna är fenomenala, deras dialoger underfundiga och frågorna viktiga.

Det finns en dialog i filmen mellan Dr Mickler och Don Juan, där han ber Don Juan förklara varför han tror att han är Don Juan DeMarco? Varför han känt sig tvungen att skapa en sådan vanföreställning. Don Juan DeMarco replikerar med att fråga Dr Mickler varför han tror att han är psykiatriker och heter Dr Mickler, när han i själva verket också är en stor älskare vid namn Don Octavio del Flores. En väldigt rolig film som väcker många frågor om hur vi ser oss själva, hur andra ser också och vad vi kanske egentligen är.

En annan verkligt komplex karaktär är ju Raskolnikov från Brott och Straff där egoism, grymhet, skuldkänslor, omtänksamhet, genialitet och galenskap vävs samman i en enda person.

Annons

22 reaktioner på ”Bokbloggsjerka – Don juan

 1. Borde verkligen ge mig in på de där ryssarna. Läste dock halva Bulgakovs ”Mästaren och Margarita” och den klarade jag faktiskt inte av.

  Gilla

  1. Nu var du snabb. Var totalt missnöjd med inlägget när jag åkte hemifrån, så nu har jag ändrat om hela inlägget. Samma grundsvar dock 🙂 Hade en period när jag bara läste igenom massa klassiker, bla Brott och straff, men man ska nog vara lite svårmodig själv för att ta till sig många av dem på rätt sätt, och svårmod ligger inte riktigt för mig.

   Gilla

 2. Den här filmen har jag faktiskt inte ens hört talas om, tror jag, men Johnny Depp brukar väl, väldigt ofta i alla fall, spelar mycket komplexa karaktärer.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s