En fantastisk vikingasaga

i-ogonblicken-norr-om-havet

I ögonblicken norr om havet, skriven av Morgan Gustafsson.

I den fattiga lilla vendiska byn hade barnen ofta fått höra skrämmande berättelser om nordmännen. Oftast togs orden emot som sagor.

Syskonen Björn och Ildurs morgon var lika fridfull som alltid när sagorna kom ifatt dem. I drabbningen som följde tog nordmännen Ildur som fånge medan Björn lyckades komma undan med två kamrater. Ildur förs norrut över havet där hon säljs på trälauktion. Med byn skövlad och familjerna sargade står pojkarnas enda hopp till en förrymd nordman som uppfostrar dem på det enda sätt han kan – nordmännens sätt. Pojkarna lever för hämnden och tankarna på att befria Ildur när de en dag beger sig norrut, norrut till ett öde som vare sig pojkarna eller Ildur var beredda på.

Jag får ibland mail från författarna själva som vill bli lästa och recenserade. Nu har jag varit lite överambitiös med recexen från förlagen, så jag har tackat nej till en del förfrågningar på grund av tidsbrist. Dessutom passar inte alltid boken in i min blogg. Även om bloggen inte är hårt nischad, så försöker jag ändå hålla en röd liten tråd någonstans. Så fick jag ett mail från Morgan Gustafsson som undrade om jag kunde tänka mig att läsa hans bok. Min spontana tanke var att tacka nej, jag har tyvärr inte tid. Men det är trots allt en ära att bli tillfrågad direkt av författaren och jag är nyfiken av mig. Så jag läste beskrivningen och kände direkt att den här bara måste jag ju läsa. Så jag tackade ja. Och den är så bra! Det här är boken som fick mig att missa taxfreen på färjan, för första gången någonsin. Hade de inte ropat ut att vi är framme hade jag säkert missat att köra av båten.

Björns och Ildurs öde fångar mig direkt. Man får följa båda deras uppväxt på varsitt håll. Då Ildur blir utsatt för våld och misär, får Björn istället lära sig att använda våld.  Av en viking, på vikingars vis.  Författaren väver ihop spänning med fakta på ett ypperligt sätt. Det känns inte på något sätt som att man blir påtvingad informationen, utan den blir naturligt en del av berättelsen. Det här påminner mig väldigt mycket om Jan Guillous böcker om Arn, fast om vikingar istället för tempelriddare. Berättelsen har ett driv som tvingar en att läsa vidare. Våldet och misären skildras på ett trovärdigt sätt, utan att det för den skull tar över. Språket i boken är drivande men ändå eftertänksamt, det handlar om överlevnad, inte om våldet i sig. Karaktärerna tog tag i mig så till den grad att jag hela tiden hade Ildur och Björn i huvudet, även under läspauserna ( som var väldigt få ).  Även när jag inte vet om de agerar rätt, när jag funderar på om de själva är på väg att bli det de hatar, så sympatiserar jag hela tiden med dem. Inte ens när jag hade läst färdigt boken kunde jag släppa den. Istället började jag googla fram vissa av namnen och platserna, precis som jag gjorde när jag hade läst om Arn. Jag var helt enkelt inte riktigt redo att släppa berättelsen.

Tyvärr bär berättelsen fel kostym. Manuset hade tjänat på en extra redigeringsrunda då några av avsnitten är lite för långa. Även om drivet är genomgående bra blir utsmyckningen lite lång ibland, så några stycken hade kunnat kortas ner lite. En rejäl korrekturläsning skulle behövas då det finns en del fel gällande grammatik, syftningsfel och annat. Det är alltså inte berättelsen i sig som innehåller fel, bara paketeringen. Just nu bär den en kostym från HM, när den egentligen förtjänar en kostym från Armani. För det här är en fantastisk vikingaroman som förtjänar en fantastisk kostym.

Annons

3 reaktioner på ”En fantastisk vikingasaga

 1. Låter som om jag måste läsa den här boken.
  usch min ”böcker-jag-bara-måste-läsa-lista” börjar bli lång och tiden räcker inte till.

  inte för att jag önskar mig själv sjuk men lite höstinfluensa så kanske man kan beta av några på listan i alla fall. 😀

  Gilla

   1. jag vet.. min lista bara växer och jag har haft en period då jag läst väldigt lite..

    kommer nog via i helgen o hämtar lite böcker och hoppas att läslusten infaller i samma veva =)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s