Uglies – En dystopitrilogi

9789163855993_200_ful9789163859205_200_ful-eller-snygg_kartonnage9789163859212_200_de-ratta_kartonnage

Uglies, Pretties och Specials är en trilogi skriven av Scott Westerfeld.

I en värld där alla är extremt vackra, är det normala fult!
Tally kan knappt vänta till sin sextonde födelsedag då hon blir Vacker. Sexton är när förändringen sker – från motbjudande Ful till otroligt attraktivt Vacker. Den dag då man åker som i en katapult rakt in i det högteknologiska paradiset i stadens centrum där ens enda uppgift är att ha superkul! Om bara några veckor fyller Tally sexton …
Men Tallys nya vän Shay är inte helt säker på att hon vill bli Vacker. Hon vill hellre försöka leva utanför staden. Myndigheterna erbjuder Tally det värsta tänkbara valet hon kan tänka sig: Hitta sin vän och förråda henne, eller aldrig blir Vacker. Tallys val förändrar hennes syn på världen för alltid. 

I ”Ful” möter George Orwells ”1984” John Marsdens ”Imorgon när kriget kom!”. ”Ful” är en uppslukande äventyrsroman om kärlek, miljöförstöring, skönhetsoperationer, normalitet och politisk passivitet. Den ställer på allvar frågan: Vill du att det här ska bli mänsklighetens framtid?

Jag hade någonstans noterat att det fanns en dystopitrilogi som hette Uglies, så när jag sprang på den svenska versionen på biblioteket häromdagen lånade jag hela serien. Man blir tyvärr förskräckt när man slår upp boken och attackeras av ord som Snyggingstaden där alla är opererade snyggingar, och Fulingstaden där de som inte är omgjorda än bor. Sidorna vimlar av orden snygg och ful, snygging och fuling, gammelsnygging och medelsnygging. Så det kändes rätt hopplöst först. Men eftersom jag inte direkt kände för att läsa något annat, så fortsatte jag och det är jag glad för. För om man orkar se bakom alla töntiga uttryck så finns det faktiskt en bra story gömd. Westerfeld lyckas dessutom hålla den intressant både i tvåan och trean.

Huvudkaraktären Tally Youngblood ( bara namnet gillar man ju direkt ) väntar desperat på att bli omgjord när hon mot sin vilja hamnar i Smoke, ett samhälle där de upproriska samlas. De som tror på individualitet och kämpar mot regimens kontroll av människorna. Tally är precis som alla andra hjärntvättad till att tro att allt löser sig bara man blir omgjord ( tänk om Westerfeld använt ett sådant ord istället för snygging! ), att det är drömmen och att livet därefter bara är en lång fest. När det så småningom visar sig att myndigheterna ljuger och manipulerar med de omgjordas hjärnor, börjar hon för första gången tänka själv. Men att alltid välja och göra rätt är tyvärr inte så lätt som hon tror.

Jag gillade den här trilogin. Storyn är bra, om än lite lam ibland och alltför insnöad på fulingar och snyggingar, men som helhet tror jag att ungdomar verkligen kan tycka om den här. Intrigerna håller och karaktärerna är inte lika förutsägbara som i många andra ungdomsböcker. Tally är tuff, hon gör det som måste göras. Och även om hennes val inte alltid är så smarta, av självklara skäl, så blir hon en hjältinna man hejar på.

Böckerna verkar svåra att hitta på svenska, men finns på biblioteket eller kan köpas på engelska.

Annons

2 reaktioner på ”Uglies – En dystopitrilogi

  1. Pingback: Fjärilarnas stad av Ingrid Remvall | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s