Röd som blod – En riktig kick-ass hjältinna

rod-som-blod

Röd som blod är första boken i en trilogi av Salla Simukka.

Efter att tidigare ha varit mobbad har sjuttonåriga Lumikki Andersson bestämt sig för att hålla sig på sin kant och göra sin egen grej. Men allt ställs på ända när hon hittar tvättade sedlar i skolans mörkrum. Det visar sig att tre av skolans elever har kommit över plastpåsar fulla med blodiga sedlar och snart är Lumikki indragen i en härva av internationell narkotikasmuggling. Dessutom misstänker Elisa, en av de tre eleverna, att hennes pappa som är narkotikapolis är involverad i det hela. Lumikki tvingas med på en livsfarlig flykt undan ryska och estniska kriminella.

Det är den kallaste vintern i mannaminne och gatorna i Tampere är inbäddade i ett gnistrande vitt täcke. Och inget är så rött som blod i snö.

Vad jag har längtat efter att få skriva om den här boken. Som att gå runt med en hemlighet man inte får berätta, samtidigt som det kliar i kroppen att få säga något endaste litet ord om det till någon. Den här boken överraskade nämligen stort! När jag öppnade paketet och fick se omslaget blev jag lyrisk. Jag trodde det var antingen en vampyrbok eller en fairyretelling och jag gillar båda sorterna så jag nästan dreglade av förtjusning. Sedan läste jag baksidan och krympte lite. Jag är inte jätteförtjust i deckare eller actionböcker med gangsters och sånt. Men oj vad fel jag hade. Den här är riktigt bra. Framförallt på grund av huvudpersonen Lumikka, en riktigt cool kick-ass hjältinna. Lumikka är som en ny Jack Reacher ( cool macho före detta militärpolis med Tom Cruise i huvudrollen ) förklädd till gymnasietjej. Fast utan töntiga oneliners.

När Lumikka ( som betyder Snövit på finska ) hamnar mitt en rejäl soppa med ryska gangsters, en korrumperad polis och mord, visar det sig att hon har förmågor utöver det vanliga att hantera situationer som det här. Man förstår tidigt att Lumikka har en trasig bakgrund, något som tvingat henne till att bli en mästare i förklädnad för att vara osynlig, hitta gömställen för att inte bli hittad och bli doftexpert för att känna doften av fienden innan det är försent. Dessutom är hon riktigt bra på att slåss. Lumikka engagerar. Hennes strävan efter att vara osynlig, att inte lita på någon, skär lite i hjärtat. Trots hennes egen skräck för att blanda sig i, bli synlig, så riskerar hon ändå allt för att hjälpa sina nästan-vänner i nöd.

Och hon gör det Så. Jävla. Bra

Nu gjorde Lumikki allt för att vara osynlig. Omärklig. Lyckligtvis kunde hon konsten att vara någon annan. Så fort hon kommit in på kaféet hade hon gått in på toaletten, tagit av sig ytterkläderna och ylletröjan, släppt ut håret och flätat det i en lös sidofläta som hon aldrig brukade ha. Istället för kaffe hade hon köpt en te. Hon bläddrade i en damtidning fastän hon normalt skulle valt vad som helst utom den. Hon satt på ett annat sätt, höll sina händer annorlunda, böjde på huvudet som någon annan.

Boken finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Tack till Rabén & Sjögren för recensionsex.

Annons

7 reaktioner på ”Röd som blod – En riktig kick-ass hjältinna

  1. Nu var du snabbare än mig i alla fall! Så nu måste jag försöka att inte upprepa DIG istället, how the tables have turned… (för övrigt gjorde jag ju dödssynden att glömma mobilen hemma, så det blir inga Quizkamper på arbetstid idag.)

    Gilla

  2. Pingback: Årets bästa: Ungdom | Bokhuset

  3. Pingback: Smartare än Einstein? | Bokhuset

  4. Pingback: Svart som ebenholts. | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s