Bokbloggsjerka – Att förändras

Annikas litteratur- och kulturblogg frågar i dagens bokbloggsjerka,

Vilken är den längsta bokserien du har läst och upplever du att skrivandet förändrades (antingen till det bättre eller sämre) längs vägen? (Du som inte läser bokserier kan i stället svara på om du har märkt att någon av de författare du har följt längst har ändrat sitt skrivsätt och om du tycker att förändringen är positiv eller negativ)

Jag har nog redan listat alla möjliga sorters serier jag läst, varav de längsta är Sagan om Isfolket med sina 47 böcker och Wheel of time med typ 24 böcker eller nåt sånt. Jag vet inte om författandet i böckerna förändrades lika mycket som jag själv gjorde under lästiden. Läsningen av Wheel of time har ju pågått i många år i takt med att nya böcker kommit, så kanske tycker jag inte trollocker är lika läskiga idag som jag tyckte förut…

Fast jag kan nämna en författare som jag tycker har förändrats även om det inte handlar om långa serier. Det är Johan Theorin. Jag älskade hans första bok Skumtimmen. Även två av de andra i serien om Öland tyckte jag jättemycket om, mycket på grund av hans nästan poetiska språk. Tyvärr har böckerna och språket blivit sämre ( i mitt tycke ) för varje bok. De två senaste jag läste, Sankta psyko och Rörgast, kändes otroligt krystade och saknade det melankoliskt vackra språk han haft i sina tidigare alster. Det känns som om författaren började med inspiration och nu endast försöker uppfylla ett avtal om antal böcker. Tyvärr.

Annons

20 reaktioner på ”Bokbloggsjerka – Att förändras

 1. Det där med Johan Theorin håller jag med om, jag läste faktiskt inte ut Sankta Psyko då jag blev så besviken. Men hoppet leve kvar att han ska återfinna sin inspiration.

  Gilla

 2. Har läst alla Theorins böcker, även novellsamlingen och tycker riktigt bra om alla. Sankta Psyko är nog en av de bästa enligt mitt tycle.

  Gilla

 3. Kul att vi tycker olika. Hannele ja, jag gillar när man vet vad man har att förvänta sig. Inte alltid, men ibland är det skönt och veta vad man får när man öppnar en bok.

  Gilla

 4. Jag har inte läst Sankta Psyko för den har jag bara hört dåligt om. De andra fyra om Öland har jag läst och tycker också att han gick ut väldigt starkt med de två första. Sedan har det varit okej men inte mer.

  Gillad av 1 person

 5. Har läst alla Theorins böcker och gillat alla på lite olika sätt och olika mycket. Tyckte att det var kul och intressant att Sankta Psyko skilde sig en hel del från Ölandsserien som jag gillade mycket. 😉

  Gillad av 1 person

 6. Jag kommer inte på något exempel men vet att jag läst flera bokserier där jag tyckt att den första boken varit mycket bättre än de kommande och jag har en teori på varför det är så.

  Gillad av 1 person

 7. Oj vad är det för teori Agnes? Skulle vara kul att höra, för jag tycker ofta det är så att första boken är bäst. Ofta har de i och för sig nybörjarfel ( för lite bortredigerat, upprepningar och annat småkrams ) men tycker att inspirationen ofta verkar vara bättre.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s