Dag 5 – En bok jag blir glad av?

Den är i mina ögon verkligen inte hysteriskt rolig som vissa tycker. Tvärtom är den rätt sorglig och emellanåt tragisk. Och ändå så blir man så glad av att läsa den, en fin bok som ger värme åt själen kalla höstdagar. En man som heter Ove, av Fredrik Backman.

en-man-som-heter-ove

Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom ”bitter” och ”grannarnas skräck”. Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!

Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller ”den där statskuppen”, som Ove själv bara minns den.

Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.

 

Annons

3 reaktioner på ”Dag 5 – En bok jag blir glad av?

  1. Precis, den är ju förbannat sorglig i slutet, men folk pratar ju hela tiden om hur rolig den är! Och så sitter man där: ”men bölade inte ni också som små barn??”

    Gilla

  2. Den är ju jättesorglig. Men ändå mår jag så bra när jag läst den. 🙂 Tyvärr lade jag ner Mormor hälsar..Jag hade förväntat en Ove-bok, så när det var något helt annat kunde jag inte fortsätta. Men den är säkert bra, fast på ett annat sätt. Ska ge den en chans till så småningom.

    Gilla

  3. min pappa hade också väldigt svårt för Mormor hälsar… det här med landet Miamas blev för mycket för honom. Han är ju mycket mer av en Ove-typ till sättet dessutom…

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s