Vad gör du medan jag sover?

 

vad-gor-du-medan-jag-sover

Vad gör du medan jag sover? Skriven av Mats Wänblad och Per Gustavsson.

Beskrivning från Adlibris:

Igelkotten förbereder sig för att gå i dvala, men innan han somnar vill han höra berättelsen om när Haren hittade honom. När han låg där och skräpade i en lövhög. Och Haren trodde att han var död!

Jag tycker det är jättesvårt att hitta bra barnböcker. Många underskattar barn eller tänker inte på den vuxne som ska läsa boken. En bra barnbok ska tilltala barnen, gärna få dem att fundera lite. En bok som leder till frågor och diskussion är en bra barnbok. Den ska även tilltala den vuxne som läser boken, annars blir inte högläsningen bra och barnen får inte lika mycket ut av det. Men sen finns även de bra, som den här.

Igelkotten ska lägga sig för vintern och han sitter med sin vän Haren och minns hur de träffades. När Haren hittade Igelkott sovandes, men trodde han var död. Om allt roligt de har haft under sommaren och minnen som sparats. Och frågan blir ju då, vad gör Haren när Igelkott sover och Haren blir ensam kvar?

Boken är rätt sorglig faktiskt. Jag läste den för mina barn som är 5 och  7 år gamla och det var  7-åringen som uppskattade den mest. Han funderade på varför Haren var så ledsen, för de hade ju gjort jättemycket roligt tillsammans han och Igelkott. Och medan Igelkott sov borde Haren passa på att göra andra roliga saker, som att åka pulka till exempel. Varför slösade Haren bort den roliga vintern, medan Igelkott ändå sov och säkert drömde fina drömmar? På ett sätt ganska ytliga funderingar men samtidigt djupare än man tror. I vår familj har vi haft väldigt många sjukdoms- och dödsfall sista året och jag läste då boken ”Adjö, herr Muffin” för barnen. En bra bok om döden, vilket jag tycker att det här också kan vara. Boken ger underlag till fina diskussioner om varför man kanske inte ska sörja alltför mycket när någon går bort, att det är ok att göra roliga saker även om man saknar någon. Men den är samtidigt inte riktigt lika sorglig, för Igelkotten sover ju bara. Vilket gör att den passar för högläsning när som helst.

Betyg 4 / 5

Tack till Lilla Piratförlaget för recensionsex.

Annons

2 reaktioner på ”Vad gör du medan jag sover?

  1. Gud vad jag blev ledsen när jag läste ”Adjö, Herr Muffin”. Jag smygläste den på ICA, och jag kan absolut inte rekommendera någon att göra det, man får gå några extra varv runt brödet eller nåt för att bli som folk igen efteråt.

    Gilla

  2. Haha nej det kan jag tänka mig. Det var väldigt jobbigt att läsa den för barnen, speciellt eftersom jag var så ledsen själv, så jag är glad över att vi satt hemma och inte på biblioteket eller nåt 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s