Legend

legend

Legend är första boken i en trilogi skriven av Marie Lu.

Beskrivning från Adlibris:

Det som en gång var västra USA är nu Republiken, en nation som ständigt befinner sig i krig med sina grannar.
Femtonåriga June är född i en elitfamilj i ett av Republikens rikaste distrikt, och hon får sin utbildning i Republikens högsta militära kretsar. Day, däremot, är född i slummen och är landets mest eftersökta brottsling. Men hans motiv är kanske inte så illasinnade som de verkar
June och Day är från två olika världar, och det finns ingen anledning till att deras vägar skulle korsas förrän den dag då Junes bror Metias mördas och Day blir huvudmisstänkt. Indragen i den ultimata katt-och-råtta-leken kämpar Day för sin familjs överlevnad, medan June söker hämnd för Metias död.
Men så upptäcker June och Day, i en chockartad vändning, sanningen om vad som har sammanfört dem. Och hur skrämmande långt deras hemland är berett att gå för att bevara sina hemligheter.

Day och hans vän Tess lever på gatan och gör regelbundet räder för att förse Days familj med mat och mediciner. När Days familj en dag får ett överstruket kryss målat på sin ytterdörr, ett tecken för att det finns pest i huset, riskerar han mer än någonsin för att stjäla vaccin. I samband med detta blir han anklagad för att ha mördat soldaten Metias, Junes bror. June får i uppdrag att jaga Day när han blir anklagad för Metias död. Hon svär att Day en gång ska få betala för mordet på hennes bror och tvekar inte att ge sig in i slummen undercover för att hitta Day.  När de möts kommer de naturligtvis underfund med att allt  inte är enkelt som de trodde. Är Republiken inte det goda som June alltid har trott, vilka är Patrioterna och ljuer man om kriget mot Kolonierna, och framförallt, kan de lita på varandra?

June och Day. Herregud vad jag gillar dem, speciellt Day. Han är nog min favoritkaraktär i alla dessa dystopiska böcker jag slukat sista året. Fast det stör mig att de bara ska vara femton år, för det är inte trovärdigt. Precis som det inte är helt trovärdigt att Tris i Divergent bara är sexton. Men det glömmer man efter ett tag, så i mitt huvud är de nog snarare unga vuxna istället. Boken berättas ur bådas perspektiv och jag tycker det är tydligt vem som berättar eftersom de har så olika syn på samhället. Båda är smarta och starka men Day sticker ut lite med ett djup som jag tycker June saknar.

Jag gillar Legend, men serien blir faktiskt ännu bättre i uppföljaren så jag hoppas inte slutet gör mig besviken. Det har ju tyvärr hänt ett par gånger i sommar när jag plöjt trilogier.

Betyg 3,5 / 5

 

 

Annons

3 reaktioner på ”Legend

  1. Pingback: En bok som lämnade mig i tårar. | Bokhuset

  2. Pingback: Böcker till filmer. | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s