Tankeläsaren – De utvalda

tankeläsarenFörsta boken i serien om De utvalda av Kristin Cashore, eller Graceling som den heter i original.

Hon var bara åtta år gammal när hon dödade en man första gången. Tio år senare tvingas Katsa fortfarande hota och döda människor åt kungen. För hon är en av de sju kungadömenas särlingar – född med en särskild gåva som kungen har rätt att utnyttja.
 
Katsa är slagskämpen som ingen kan besegra. Allt förändras när hon möter prins Po – han är mystisk, svårslagen i strid och har ögon som ser rakt igenom henne… Han förstår henne som ingen annan, men vad döljer han? En farofylld färd tar sin början och Katsa får uppleva sådant hon inte trodde var möjligt. Bottenlös ondska, trofast vänskap och en kärlek så stark att den skrämmer henne…
Jag gillar Katsa. Hon är en riktig kick ass hjältinna som inte viker sig för något. Ibland blir det lite störande eftersom hennes envishet kommer ivägen för känslorna. Samtidigt gillar jag att hon inte kompromissar eller ger upp sig själv och sina ideal. Kristin Cashore lyckas bra med sitt världsbygge. Det är trovärdigt, det är fängslande och karaktärerna passar in. Miljön är intressant och man förstår den.
Det jag kan tycka är lite trist är att Katsa, som så många andra hjältinnor, klipper av sig håret och klär sig i långbyxor innan hon blir riktigt kick ass. Det hade varit uppfriskande med en Lady Katsa som slogs och kastade knivar som sig själv, i långkjolar, full hårman och allt. Utan att behöva avstå sin kvinnlighet. Det finns en sådan hjältinna i en annan bok som jag kommer återkomma till. Men riktig kick ass är hon inte, inte som Katsa.
På det hela är det här en bra bok. Världsbygget är utmärkt och man känner empati för karaktärerna. Jag blev faktiskt förvånad över hur bra Kristin Cashore lyckats med sitt världsbygge och high fantasy. Fast man skulle nästan kunna kalla den Heroic fantasy enbart på grund av Katsa.
 
Första meningen: Totalt mörker rådde här nere i fängelsehålorna, men Katsa hade en karta i huvudet.
Mitt betyg är 4 av 5 kick ass.


Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s